Збереження вітамінів і мінеральних речовин

Збереження вітамінів і мінеральних речовин

Загальні правила вибору овочів і фруктів:
  • краще менше, але якісніше;
  • мляві, биті, підгнилі, переспілі - шкідливі;
  • недостиглі - некорисні;
  • парникові менш корисні, ніж виросли у відкритому грунті;
  • яскраво забарвлені переважно блідих того ж сорту;
  • лежалі, підсохлі або висушені менш цінні, ніж свіжі.

Щоб зменшити втрати вітамінів та інших поживних речовин в овочах, рекомендується:
  1. не тримати сирі овочі і приготовлені з них страви на сонцы, так як вітаміни руйнуються від сонячного світла;
  2. не очищати і не нарізати овочі про запас, а робити це безпосередньо перед готуванням або вживанням овочів;
  3. обчищати і нарізувати овочі тільки ножем з нержавіючої сталі (вітамін С швидко руйнується при контакті з залізом, яке є ефективним каталізатором);
  4. варити овочі цільними або великими шматками;
  5. не залишати вимиті овочі у воді, а накрити їх після миття чистим рушником, так як частина вітамінів і мінеральних солей при знаходженні овочів у воді руйнується або розчиняється;
  6. не тримати очищені і нарізані овочі довго в воді, а швидше ставити їх на вогонь;
  7. класти овочі у киплячу, а не в холодну воду;
  8. класти овочі в киплячу воду невеликими порціями;
  9. варити овочі у посуді з щільно закритою кришкою, причому вода обов'язково повинна покривати овочі, щоб вони при варінні не стикалися з повітрям;
  10. помішувати вміст каструлі при варінні тільки дерев'яною лопаткою (як уже було сказано, залізо каталізатор розпаду вітаміну С, і через 1-2 хвилини його не залишиться);
  11. не допускати перетравлення і розварювання овочів;
  12. гасити овочі в посуді з щільно прилягає кришкою, так як тоді кисень з-під кришки буде витіснятися пором і вітаміни будуть менше окислюватися;
  13. при гасінні вибирати посуд так, щоб зазор між кришкою і поверхнею рідини був малим;
  14. при смаженні овочів використовувати більше жиру, так щоб жир покривав скибочки овочів, це охоронить овочі від стикання з киснем повітря;
  15. подавати овочеві страви на стіл протягом години з моменту їх приготування, так як з кожною годиною кількість вітамінів в них зменшується;
  16. не готувати овочеві страви запас, так як з кожним новим підігрівом кількість вітамінів в них різко зменшується, а якщо все ж довелося приготувати про запас, то слід підігрівати тільки порцію, призначену для найближчої подачі на стіл;
  17. їжу, приготовлену в алюмінієвому посуді, перекласти в емальований або скляний посуд (в алюмінієвій не зберігати!).

Шкірка яблук і груш містить менше вітамінів, ніж їх м'якоть.

У шкірці цитрусових плодів (лимони, апельсини, грейпфрути, мандарини) міститься вітаміну С і деяких інших вітамінів приблизно в два рази більше, ніж у м'якоті цих плодів. 

Збереженню поживних речовин добре сприяє кухонна сіль: тому при варінні овочів краще використовувати підсолену воду, а нарізує овочі для салатів, відразу ж їх солити.

У помідорах і солодкому болгарському перці вміст каротину і вітаміну С знижується в напрямку від основи до вершини.

Шкірка свіжого огірка містить у багато разів більше вітамінів, ніж його м'якоть.

Зовнішні листки салату містять більше вітамінів, ніж внутрішні.

Стулки стручків гороху і квасолі містять більше вітамінів, ніж самі зерна. 

Білокачанна капуста містить більше каротину і вітаміну С у верхніх зелених листах і менше - у листах, ближніх до качані.

Не слід промивати водою квашену капусту, інакше вона втратить частину вітамінів, цінних мінеральних речовин.

Не треба зберігати варену брукву більше трьох годин, за цей час в ній майже повністю зруйнується вітамін С.

Для кращого збереження каротину в салатах і вінегретах треба заправляти їх сметаною і майонезом не заздалегідь, а безпосередньо перед подачею на стіл. 

Для кращого засвоєння каротину, що міститься в моркві, її треба тушкувати з маслом або сметаною в закритому посуді (каротин добре засвоюється в поєднанні з жирами).

Для збереження вітамінів в капусті її краще не варити, а гасити.

При варінні овочів на пару треба враховувати, що, хоча при цьому в овочах втрачається менше мінеральних солей, але зате більше руйнуються вітаміни.

Вітамін С значно краще зберігається не в борщах і щах, а в густих супах типу борошняних, круп'яних, картопляних, так як крохмаль, що міститься в картоплі, крупах і, охороняє вітамін С від руйнування. 

У картопляному супі через 3 години після варіння залишається приблизно половина початкової кількості вітаміну З, а через 6 годин - цього вітаміну майже не залишається.

Щоб у готовому супі повільніше падало вміст вітамінів та інших поживних речовин, не треба залишати його відкритим.

 

Рецепи по видам кухні

Кулінарія та здорове харчування


Кулінарне мистецтво має тисячолітню історію, яку творили як прості люди, так і майстри своєї справи. Сьогодні складно собі уявити, що колись не було культури приготування їжі, ми вже не говоримо про кулінарних рецептах. Все робилося на досить примітивному рівні - просто варилося або смажилося. Приготування їжі сьогодні вважається справжнім мистецтвом, а кулінарів цінують і знають за професіоналізм і творчість. Проводяться міжнародні чемпіонати, виставки і змагання в області, знімаються телевізійні передачі, які користуються величезним успіхом. З'являються нові технології приготування їжі, спеціальна побутова техніка, що дозволяє створювати справжні кулінарні шедеври у себе вдома. Історія кулінарії говорить про те, що і в цій справі необхідно вчитися і розвиватися. По цьому мистецтву видаються спеціальні підручники і посібники, знімається ряд телепередач. Але слава справжнього кулінара цікавить тільки тих людей, які вирішили пов'язати своє життя з цією професією. Господині більше користуються кулінарними рецептами та порадами для того, щоб радувати смачними і красиво оформленими стравами рідних і гостей. У вузькому розумінні кулінарне мистецтво - це вміння готувати здорову, різноманітну їжу таким чином.

Мистецтво кулінарії є мистецтвом приготування здорової і найсмачнішої їжі. Щоб бути здоровою, їжа повинна містити в належній пропорції всі поживні речовини, необхідні людині для його життєдіяльності та нормального розвитку. Але цього мало. Щоб бути здоровою, їжа обов'язково повинна бути смачною і задовольняти складним смаковими, нюховим і зоровим сприйняттям людини, доставляти йому найбільш приємні смакові відчуття.Не можна, отже, недооцінювати значення кулінарного мистецтва.

Науково-гігієнічні основи харчування диктують нам необхідність не зменшення, а, навпаки, збільшення кількості застосовуваних у нашому харчуванні кулінарних рецептів, не зменшення, а, навпаки, збільшення різноманітності страв і закусок.

Ніякий кухар, який поважає свою професію, не стане варити по одному і тому ж рецепту щуку і тріску, осетрину і камбалу, він не погодиться з тими, хто нав'язує йому один єдиний рецепт приготування будь-якої риби. При виготовленні страв кухар обов'язково врахує кулінарні особливості не тільки щуки взагалі, але саме сьогодні надійшла щуки і вибере саме для неї відповідний рецепт і розкладку з того багатющого арсеналу рецептів, якими така багата наша вітчизняна та світова кулінарія.

Здорове харчування - наш шлях до краси, здоров'я та довголіття.

Здорове харчування - один з найважливіших компонентів краси і здоров'я. Правильне харчування допоможе не тільки залишатися в прекрасній формі, але і дозволить почувати себе більш енергійною, легкої і працездатною. Дотримуватися здорового харчування не так вже й складно, як здається на перший погляд.

Починайте переходити до здорового харчування поступово. Знаючи основні правила харчування, кожна людина може самостійно скласти збалансований раціон, підібрати правильні продукти харчування, розробити здорове меню для сім'ї з урахуванням своїх фінансових можливостей. Для правильного і здорового харчування зовсім необов'язково купувати дорогі продукти, набагато важливіше як ви ці продукти приготуєте.

Кілька основних правил здорового харчування:
  • Використовувати в своєму раціоні різноманітну їжу. У щоденному раціоні повинні бути присутніми продукти з різних харчових груп (фрукти, овочі, ягоди, гриби, зернові та бобові культури, м'ясо, риба, птиця, молочні продукти, яйця, горіхи, жири, масла, зелень).
  • Харчуватися потрібно регулярно, їсти невеликими порціями, не рідше чотирьох разів на день. Не робіть великих перерв між прийомами їжі. Щоденне меню повинно складатися з сніданку, обіду, полудня і вечері.
  • Спробуйте приймати їжу кожен день в один і той же час, це благотворно впливає на роботу шлунково-кишкового тракту. А ось від перекусів між основними прийомами їжі краще відмовитися.
  • Постарайтеся обмежити споживання солі. Замість звичайної солі використовуйте йодовану. Нехай ваші страви будуть краще недосоленными, ніж пересоленными. Вважається, що морська сіль більш корисна, ніж кухонна, оскільки вона зберігає у своєму складі багато корисних мінералів. До того ж, морська сіль більш солона, тому, при меншій кількості солі смак страв не зміниться, а організм отримає менше шкоди.
  • Споживання цукру також краще обмежити. У деяких випадках цукор можна замінити медом. Кілька ложок меду в день забезпечать організм вітамінами і мінералами, допоможуть запобігти простудні захворювання і піднімуть імунітет. Але не кладіть мед в гарячий чай, так як при нагріванні мед втрачає частину своїх корисних якостей.
  • Протягом дня намагайтеся пити більше чистої води. Вода просто необхідна нашому організму, адже він на 2/3 складається з води. Вода надає благотворний вплив на шкіру, зволожує її зсередини, живить енергією, запобігає сухості. Крім того, вода сприяє виведенню шкідливих токсинів з організму і необхідна для нормального травлення. Оптимальним вважається, випивати близько 2-х літрів чистої негазованої води в добу. Тільки не пийте багато води на ніч, а то ризикуєте прокинутися з набряками.

Здорове харчування - це в тому числі свіжі овочі і фрукти. Їжте більше свіжих овочів і фруктів. У сирих овочах міститься багато клітковини і вітамінів, які так необхідні нашому організму. Сирі овочі і фрукти підвищують швидкість обмінних процесів в организме.Но увагу, якщо у вас є протипоказання за станом здоров'я (проблеми з шлунково-кишковим трактом), свіжі овочі і фрукти можуть бути вам протипоказані. Тому краще проконсультуйтеся з лікарем.

Здорове харчування - це в тому числі і свіжі продукти. Слідкуйте за тим, щоб їжа завжди була свіжою. Краще готувати їжу невеликими порціями, ніж зварити величезну каструлю на весь тиждень. Користі для здоров'я від цього не буде. При довгому зберіганні їжі в ній починаються процеси гниття і бродіння. При покупці продуктів обов'язково подивіться, чи не минув термін придатності.

Щоб приготована їжа вийшла смачною і корисною важливо стежити за якістю використовуваних продуктів. Якщо купуєте їх у супермаркетах, дивіться не тільки на термін придатності, але і на зовнішній вигляд, запах товару. Якщо є можливість, купуйте на ринку в бабусь домашні яйця, свіжі фрукти і овочі, м'ясо. Тоді приготовлена їжа буде мати більш яскравий смак, натуральний аромат і більше користі принесе організму.

Зверніть увагу на воду, з якої збираєтеся готувати. Вода, яка тече з - під крана, занадто жорстка, вона містить багато непотрібних речовин, які негативно позначаться на приготованих продуктах. Тому треба купувати спеціальну, очищену питну воду або самостійно фільтрувати її будинку.

З чого ж почати?Щоб навчитися готувати їжу, мало одного бажання. Необхідно заздалегідь запастися силами, терпінням і ентузіазмом. Але з чого ж почати? Для початку беріть прості рецепти, добре відпрацюйте їх, щоб відчути кожен продукт окремо, знати особливості і час його приготування. Якщо у вас виникли труднощі на якомусь етапі - не соромтеся, запитайте у мами, подруги або сусідки. Можливо, їх поради вам знадобляться ще багато разів. Пам'ятайте, що ви тільки починаєте вчитися, вам потрібен великий обсяг корисної інформації: поради оточуючих, кулінарні книги.

Спробуйте набити руку на нескладних рецептах: прості гарніри, тушковане м'ясо, запечені овочі, легкі салати і супи. Тоді приготування багатокомпонентних, складних страв не буде викликати остраху, і згодом поняття «припустити», «пасерувати», «потомити» не будуть приводити вас в подив, а ви будете використовувати ці процеси з легкістю, впевнено, роблячи все на «автоматі».

Не поспішайте, не всякий продукт любить поспіх. Спочатку виконайте покрокової інструкцією приготування. Обзаведіться годинами на кухні. Це дасть можливість контролювати час готування продуктів.

Запасіться арсеналом необхідної кухонного посуду, виберіть ніж, який зручно буде лежати у вашій руці, купіть хорошу сковорідку, кілька каструль, щоб бути впевненим, що їжа до них не пристане. До того ж, якісна посуд хороша не тільки тим, що зручна, але і приготовані на ній продукти зберігають свої корисні властивості і мають гарний зовнішній вигляд. Наприклад, яєчня, приготовлена на старій сковороді, від якої ви її з працею повіддирали, або ціла, акуратна яєчня, приготовлена на сковороді з антипригарним покриттям. Естетичний зовнішній вигляд також грає роль на смак - якщо очам не сподобалися, то оцінка смакових характеристик страви значно падає.

Обзаведіться незамінними помічниками на своїй кухні - м'ясорубкою, міксером, блендером, мікрохвильовкою. Ви практично відразу зрозумієте, що без них на кухні просто не обійтися.

І пам'ятайте, що перші успіхи у самостійній кулінарії, послужать хорошим поштовхом на шляху до успіху. Тому геть нерви, поспіх і агресію.

А ми вам в цьому допоможемо. На нашому сайті«Кулінарні рецепти: готуємо смачно!»ви знайдете безліч простих та вишуканих святкових страв, для повсякденного меню. Ми пропонуємо готувати найсмачніше до сніданку, обіду та вечері, для коханих, близьких, дітей та малюків. Також виз найдете у нас багато рецептів дієтичних страв, котрі допоможуть вам схуднути. Можете скористатися розділом «Поради кулінарів», щоб дізнатися про правила або ж хитрощі мистецтва приготування різних видів продуктів.