skip to main
|
skip to sidebar
Оформлення святкових страв
Кожній господині хочеться, щоб її страви красиво виглядали. Пропонуємо Вашій увазі кілька способів оформлення святкових страв.
Гарні прикраси виходять з масла. Найпростіше зробити з нього «гвоздички». Візьміть не дуже твердий брикет масла і наскрібши його ножем. Кінці утворилася віялоподібної маси з'єднайте. З безлічі рибних страв є такі, які можна приготувати як на свята, так і у звичайні дні. Саме до таких страв належать рецепт риба в клярі (готується з рибного філе).
З масла можна зробити також «трояндочку» або «ромашку». Надайте маслу форму усіченого конуса, втисніть в нього натопили в гарячій воді ложку і, нахиливши її від центру до себе, ривком вийміть. Викладіть утворених пелюсток «ромашку». Щоб отримати трояндочку, в проміжках між пелюстками першого ряду, але трохи нижче, розташуйте другий і третій ряди. Квіти з вершкового масла дуже добре виглядають на ікрі, паштет і деяких інших стравах.
Вінегрет можна прикрасити зірочками з вареної моркви або буряка, з кружечками цибулі або яйця, скибочками м'яса або овочів, зеленим горошком, зеленню петрушки.
Виклавши салат, полийте його майонезом або сметаною. По краях викладіть зелений горошок і «віяла» з огірків. Огірки розрізають вздовж майже до кінця і розгортають.
Заливні страви з м'яса, птиці або риби можна оформити так: на кругле або овальне блюдо налити трохи трохи теплого бульйону і, коли він майже застигне, покласти шматочки м'яса, птиці або риби. Залити невеликою кількістю бульйону, знову дати трохи застигнути, викласти прикраси (нарізану зірочками або кружечками варену моркву, зелень петрушки, кружечки крутого яйця, лимон тощо), залити рештою бульйоном і поставити на холод.
Перед подачею до столу форму з заливним занурити в гарячу воду, накрити стравою або тарілкою і перекинути догори дном. Якщо форма відразу не зніметься, потрібно намочити серветку або рушник гарячою водою, добре віджати і прикласти до форми.
Для прикраси використовують різноманітні свіжі, консервовані мариновані та солоні овочі, фрукти, ягоди, зелень.
Застосовуючи їх, слід враховувати смак, колір і поєднання різних продуктів. Красиво виглядає страва, оформлена картоплею пай або картопляними чіпсами - це тонкі скибочки і стружки картоплі, обсмажені у фритюрі.
З очищеної картоплі можна зрізати стрічку товщиною 2-3 мм і завдовжки 15-20 см Стрічку промивають, обсушують, обсмажують у фритюрі. Такою картоплею оформляють гарячі і холодні страви.
Для оформлення страв широко застосовується ріпчаста і зелена цибуля. Цибулину розрізати кільцями або півкільцями поперек плода. Якщо розрізати цибулину посередині зубчастою лінією, отримаємо набір квіток, схожих на лінію. Ніж при цьому повинен доходити до центру серцевини цибулини. Коли лінія зімкнеться, серединки рознімають. Їх можна пофарбувати соком буряка.
Аналогічні лілії можна виготовити з редису, помідора, огірка, варених яєць, моркви; зубчики потрібно робити якомога частіше, від цього квітка буде ніжніше. Оригінальні дзвіночки можна виготовити з свіжих щільних огірків і відвареної моркви. Верхівку плоду зрізають на гострий конус, а потім зрізують тонку стрічку по колу у вигляді тонких ковпачків. Ковпачок перевертають і укладають на блюдо по дві-три штуки разом.
Дуже прикрашають страви кружечки, скибочки варених яєць. З варених яєць роблять грибочки, для капелюшків використовують зріз свіжих помідорів. Багато прикрас можна зробити з зеленого цибулі, видозмінюючи його шляхом нарізки.
Желе, муси, креми подають зі свіжими чи консервованими ягодами, фруктами.
Подаючи на
десерт малину, полуницю, чорну смородину або інші ягоди, їх посипають цукровою пудрою.
Морозиво можна прикрасити фігурним печивом і варенням.
Прикрашаючи страву, уникайте накопичення: досить однієї-двох гілочок зелені, двох-трьох кружечків апельсина, кілька часточок мандарина або ягід.
Опубліковано в:
Поради кулінарів
Надіслати електронною поштою
Опублікувати в блозі
Опублікувати у Facebook
Рецепи по видам кухні
Кулінарія та здорове харчування
Кулінарне мистецтво має тисячолітню історію, яку творили як прості люди, так і майстри своєї справи. Сьогодні складно собі уявити, що колись не було культури приготування їжі, ми вже не говоримо про кулінарних рецептах. Все робилося на досить примітивному рівні - просто варилося або смажилося. Приготування їжі сьогодні вважається справжнім мистецтвом, а кулінарів цінують і знають за професіоналізм і творчість. Проводяться міжнародні чемпіонати, виставки і змагання в області, знімаються телевізійні передачі, які користуються величезним успіхом. З'являються нові технології приготування їжі, спеціальна побутова техніка, що дозволяє створювати справжні кулінарні шедеври у себе вдома. Історія кулінарії говорить про те, що і в цій справі необхідно вчитися і розвиватися. По цьому мистецтву видаються спеціальні підручники і посібники, знімається ряд телепередач. Але слава справжнього кулінара цікавить тільки тих людей, які вирішили пов'язати своє життя з цією професією. Господині більше користуються кулінарними рецептами та порадами для того, щоб радувати смачними і красиво оформленими стравами рідних і гостей. У вузькому розумінні кулінарне мистецтво - це вміння готувати здорову, різноманітну їжу таким чином.
Мистецтво кулінарії є мистецтвом приготування здорової і найсмачнішої їжі. Щоб бути здоровою, їжа повинна містити в належній пропорції всі поживні речовини, необхідні людині для його життєдіяльності та нормального розвитку. Але цього мало. Щоб бути здоровою, їжа обов'язково повинна бути смачною і задовольняти складним смаковими, нюховим і зоровим сприйняттям людини, доставляти йому найбільш приємні смакові відчуття.Не можна, отже, недооцінювати значення кулінарного мистецтва.
Науково-гігієнічні основи харчування диктують нам необхідність не зменшення, а, навпаки, збільшення кількості застосовуваних у нашому харчуванні кулінарних рецептів, не зменшення, а, навпаки, збільшення різноманітності страв і закусок.
Ніякий кухар, який поважає свою професію, не стане варити по одному і тому ж рецепту щуку і тріску, осетрину і камбалу, він не погодиться з тими, хто нав'язує йому один єдиний рецепт приготування будь-якої риби. При виготовленні страв кухар обов'язково врахує кулінарні особливості не тільки щуки взагалі, але саме сьогодні надійшла щуки і вибере саме для неї відповідний рецепт і розкладку з того багатющого арсеналу рецептів, якими така багата наша вітчизняна та світова кулінарія.
Здорове харчування - наш шлях до краси, здоров'я та довголіття.
Здорове харчування - один з найважливіших компонентів краси і здоров'я. Правильне харчування допоможе не тільки залишатися в прекрасній формі, але і дозволить почувати себе більш енергійною, легкої і працездатною. Дотримуватися здорового харчування не так вже й складно, як здається на перший погляд.
Починайте переходити до здорового харчування поступово. Знаючи основні правила харчування, кожна людина може самостійно скласти збалансований раціон, підібрати правильні продукти харчування, розробити здорове меню для сім'ї з урахуванням своїх фінансових можливостей. Для правильного і здорового харчування зовсім необов'язково купувати дорогі продукти, набагато важливіше як ви ці продукти приготуєте.
Кілька основних правил здорового харчування:
- Використовувати в своєму раціоні різноманітну їжу. У щоденному раціоні повинні бути присутніми продукти з різних харчових груп (фрукти, овочі, ягоди, гриби, зернові та бобові культури, м'ясо, риба, птиця, молочні продукти, яйця, горіхи, жири, масла, зелень).
- Харчуватися потрібно регулярно, їсти невеликими порціями, не рідше чотирьох разів на день. Не робіть великих перерв між прийомами їжі. Щоденне меню повинно складатися з сніданку, обіду, полудня і вечері.
- Спробуйте приймати їжу кожен день в один і той же час, це благотворно впливає на роботу шлунково-кишкового тракту. А ось від перекусів між основними прийомами їжі краще відмовитися.
- Постарайтеся обмежити споживання солі. Замість звичайної солі використовуйте йодовану. Нехай ваші страви будуть краще недосоленными, ніж пересоленными. Вважається, що морська сіль більш корисна, ніж кухонна, оскільки вона зберігає у своєму складі багато корисних мінералів. До того ж, морська сіль більш солона, тому, при меншій кількості солі смак страв не зміниться, а організм отримає менше шкоди.
- Споживання цукру також краще обмежити. У деяких випадках цукор можна замінити медом. Кілька ложок меду в день забезпечать організм вітамінами і мінералами, допоможуть запобігти простудні захворювання і піднімуть імунітет. Але не кладіть мед в гарячий чай, так як при нагріванні мед втрачає частину своїх корисних якостей.
- Протягом дня намагайтеся пити більше чистої води. Вода просто необхідна нашому організму, адже він на 2/3 складається з води. Вода надає благотворний вплив на шкіру, зволожує її зсередини, живить енергією, запобігає сухості. Крім того, вода сприяє виведенню шкідливих токсинів з організму і необхідна для нормального травлення. Оптимальним вважається, випивати близько 2-х літрів чистої негазованої води в добу. Тільки не пийте багато води на ніч, а то ризикуєте прокинутися з набряками.
Здорове харчування - це в тому числі свіжі овочі і фрукти. Їжте більше свіжих овочів і фруктів. У сирих овочах міститься багато клітковини і вітамінів, які так необхідні нашому організму. Сирі овочі і фрукти підвищують швидкість обмінних процесів в организме.Но увагу, якщо у вас є протипоказання за станом здоров'я (проблеми з шлунково-кишковим трактом), свіжі овочі і фрукти можуть бути вам протипоказані. Тому краще проконсультуйтеся з лікарем.
Здорове харчування - це в тому числі і свіжі продукти. Слідкуйте за тим, щоб їжа завжди була свіжою. Краще готувати їжу невеликими порціями, ніж зварити величезну каструлю на весь тиждень. Користі для здоров'я від цього не буде. При довгому зберіганні їжі в ній починаються процеси гниття і бродіння. При покупці продуктів обов'язково подивіться, чи не минув термін придатності.
Щоб приготована їжа вийшла смачною і корисною важливо стежити за якістю використовуваних продуктів. Якщо купуєте їх у супермаркетах, дивіться не тільки на термін придатності, але і на зовнішній вигляд, запах товару. Якщо є можливість, купуйте на ринку в бабусь домашні яйця, свіжі фрукти і овочі, м'ясо. Тоді приготовлена їжа буде мати більш яскравий смак, натуральний аромат і більше користі принесе організму.
Зверніть увагу на воду, з якої збираєтеся готувати. Вода, яка тече з - під крана, занадто жорстка, вона містить багато непотрібних речовин, які негативно позначаться на приготованих продуктах. Тому треба купувати спеціальну, очищену питну воду або самостійно фільтрувати її будинку.
З чого ж почати?Щоб навчитися готувати їжу, мало одного бажання. Необхідно заздалегідь запастися силами, терпінням і ентузіазмом. Але з чого ж почати? Для початку беріть прості рецепти, добре відпрацюйте їх, щоб відчути кожен продукт окремо, знати особливості і час його приготування. Якщо у вас виникли труднощі на якомусь етапі - не соромтеся, запитайте у мами, подруги або сусідки. Можливо, їх поради вам знадобляться ще багато разів. Пам'ятайте, що ви тільки починаєте вчитися, вам потрібен великий обсяг корисної інформації: поради оточуючих, кулінарні книги.
Спробуйте набити руку на нескладних рецептах: прості гарніри, тушковане м'ясо, запечені овочі, легкі салати і супи. Тоді приготування багатокомпонентних, складних страв не буде викликати остраху, і згодом поняття «припустити», «пасерувати», «потомити» не будуть приводити вас в подив, а ви будете використовувати ці процеси з легкістю, впевнено, роблячи все на «автоматі».
Не поспішайте, не всякий продукт любить поспіх. Спочатку виконайте покрокової інструкцією приготування. Обзаведіться годинами на кухні. Це дасть можливість контролювати час готування продуктів.
Запасіться арсеналом необхідної кухонного посуду, виберіть ніж, який зручно буде лежати у вашій руці, купіть хорошу сковорідку, кілька каструль, щоб бути впевненим, що їжа до них не пристане. До того ж, якісна посуд хороша не тільки тим, що зручна, але і приготовані на ній продукти зберігають свої корисні властивості і мають гарний зовнішній вигляд. Наприклад, яєчня, приготовлена на старій сковороді, від якої ви її з працею повіддирали, або ціла, акуратна яєчня, приготовлена на сковороді з антипригарним покриттям. Естетичний зовнішній вигляд також грає роль на смак - якщо очам не сподобалися, то оцінка смакових характеристик страви значно падає.
Обзаведіться незамінними помічниками на своїй кухні - м'ясорубкою, міксером, блендером, мікрохвильовкою. Ви практично відразу зрозумієте, що без них на кухні просто не обійтися.
І пам'ятайте, що перші успіхи у самостійній кулінарії, послужать хорошим поштовхом на шляху до успіху. Тому геть нерви, поспіх і агресію.
А ми вам в цьому допоможемо. На нашому сайті«Кулінарні рецепти: готуємо смачно!»ви знайдете безліч простих та вишуканих святкових страв, для повсякденного меню. Ми пропонуємо готувати найсмачніше до сніданку, обіду та вечері, для коханих, близьких, дітей та малюків. Також виз найдете у нас багато рецептів дієтичних страв, котрі допоможуть вам схуднути. Можете скористатися розділом «Поради кулінарів», щоб дізнатися про правила або ж хитрощі мистецтва приготування різних видів продуктів.