Таблиця калорійності продуктів

Таблиця калорійності продуктів

Рідко хто з сучасних людей хоч раз у своєму житті не замислюється про калорійність того чи іншого продукту - пропаганда здорового способу життя робить свою справу. Пропонуємо вам розібратися в цьому питанні: ви дізнаєтеся, що собою являє калорія і чому ми повинні контролювати енергетичну цінність раціону.

Що таке калорія?


Калорія - позасистемна одиниця кількості енергії. Вона прирівнюється до кількості тепла, необхідного для нагрівання грама води на один кельвін при атмосферному тиску 101 325 Паскаль. Існує кілька різних визначень калорії, оскільки кінцева величина залежить від еталонної температури води.

Слово «калорія» (сalorie - фр., calor - лат.) в перекладі означає «тепло». Раніше, до створення сучасних таблиць калорійності, були прийняті терміни «мала калорія» - в сучасному варіанті калорія і «велика калорія» - кілокалорій. Поняття «гігакалорія» знайшло застосування в комунальному господарстві.

Порівняно нещодавно в калоріях вимірювалося тепло згоряння палива, а сьогодні це поняття здебільшого пов'язується з енергетичною цінністю (калорійністю) продуктів. Калорійність харчових продуктів вимірюється в кілокалоріях (ккал). Ця ж величина асоціюється з таким поняттям, як «харчова калорія». Іноді в таблиці калорійності не використовується префікс «кіло», оскільки це само собою розуміється.

Яким чином визначають калорійність продуктів?


Калорійність їжі - це кількість енергії, яку ми отримуємо, повністю засвоюючи той чи інший продукт. Вчені навчилися досвідченим шляхом з'ясовувати цю величину. Для цього вибраний продукт поміщають у калориметр, спалюють і заміряють виділене тепло. Окремо в камері калориметра заміряють тепло, що виділяється випробовуваним людиною, і переводять отриману величину в «спалені» калорії (завдяки цьому дізнаються реальну, тобто фізіологічну цінність їжі). Ці дві величини не співпадають - обмін речовин у людському організмі не здатний до абсолютного окислення.

Чим відрізняється харчова та енергетична цінність продуктів?


Іноді ці поняття поєднуються в нашій свідомості, між тим, вони мають зовсім різні характеристики. Енергетична цінність - це та енергетичне підживлення, яку ми отримуємо з їжею, а харчова цінність - вміст у ній жирів, білків і вуглеводів (з розрахунку на 100 г продукту).

Питання невідповідності калорійності продуктів


Часто можна помітити невідповідність калорійності одного і того ж продукту в різних таблицях. Американські, азійські, європейські дані калорійності відрізняються: овочі, фрукти і тварини вирощуються в різних умовах і хімічний склад якоюсь мірою різниться. Навіть врожайність овочів (фруктів) впливає на калорійність - чим вищий урожай, тим менше у плодах міститься вуглеводів, відповідно зменшується і калорійність.

Куди йде енергія?


Багато з нас думають, що калорії спалюються лише в процесі руху, між тим навіть у сні наш організм витрачає багато енергії. Близько 60% енергетичного потенціалу йде на різні фізіологічні процеси (це ріст волосся, дихання, серцева діяльність, засвоєння їжі тощо). Фізіологічна активність середньостатистичного людини забирає всього 25-30% засвоєних за день калорій (в ідеалі ця цифра повинна прагнути до 40%).

Пасивний спосіб життя загрожує людині безліччю великих і дрібних неприємностей: в'ялістю м'язів, ожирінням, проблемами з серцем і судинами, збоєм обмінних процесів, цукровий діабет.

З'ївши кілька «зайвих» шматочків цукру ми отримуємо 40 ккал, які перетворюються в 3 г жиру. Всього за рік ця «безневинна слабкість» переростає в 1 кг зайвої ваги. Враховуючи, що в більшості випадків справа не обмежується цукром, можна не дивуватися тому, що маса тіла зростає набагато швидше.

Оптимальна калорійність раціону


Оптимальна калорійність раціону розраховується за спеціальними формулами - ця цифра суто індивідуальна і враховує вік, стать, ступінь фізичної активності та інші важливі фактори.

В цілому ж, складаючи свій раціон, варто прислухатися до наступних рекомендацій:

1. Бажаючи знизити вагу, потрібно витрачати більше калорій, ніж приходить з їжею
2. Основна енергетична підживлення має припадати на першу половину доби - у раціонально харчуються людей вечірні трапези приносять мінімум калорій.
3. Вставати з-за столу потрібно ще до того, як наступить повне насичення - легке відчуття голоду вже через 15-20 хвилин пройде (організм сигналізує про насичення з невеликим запізненням).
4. Не варто забувати, що калорії потрібно не тільки отримувати, але й витрачати - спортивні навантаження позбавляють від надлишку калорій і поліпшують стан здоров'я.

Таблиця калорійності продуктів потрібна навіть тим, хто ніколи не катує тіло дієтами. Хоча б орієнтовно знаючи, яку енергетичну підживлення організм отримує з тим чи іншим продуктом, ви можете не боятися ожиріння.

Таблиця калорійності продуктів і готових страв


Калорійність молока і молочних продуктів
ПродуктВодаБілкиЖириВ-ди (у.о.)Калорії
Бринза з коров'ячого молока5217,920,10260
Йогурт нат. 1.5% жирності8851,53,551
Кефір нежирний91,430,13,830
Кефір жирний88,32,83,24,159
Молоко88,52,83,24,758
Ацидофільне Молоко81,72,83,210,883
Молоко сухе незбиране425,62539,4475
Молоко згущене74,177,99,5135
Молоко згущене з цукром26,57,28,556315
Простокваша88,42,83,24,158
Ряжанка85,3364,185
Вершки 10%82,23104118
Вершки 20%72,92,8203,6205
Сметана 10%82,73102,9116
Сметана 20%72,72,8203,2206
Сирки і маса сирні особливі417,12327,5340
Сир російський4023,4300371
Сир голландський38,826,827,30361
Сир швейцарський36,424,931,80396
Сир пошехонський412626,50334
Сир плавлений552413,50226
Сир жирний64,714181,3226
Сир жирний7116,791,3156
Сир нежирний77,7180,61,586

Калорійність жирів, маргарину, олії, майонезу і т.д.
Продукти (100 грам)ВодаБілкиЖириВ-ди (у.о.)Калорії
Жир топлений0,3099,70897
Шпик свинячий (без шкірки)5,71,492,80816
Маргарин молочний15,90,382,31746
Маргарин бутербродний15,80,5821,2744
Майонез253,1672,6627
Олія рослинна0,1099,90899
Масло вершкове15,80,682,50,9748
Масло топлене10,3980,6887

Калорійність хліба, хлібобулочних виробів і борошна
Продукти (100 грам)ВодаБілкиЖириВ-ди (у.о.)Калорії
Хліб житній42,44,70,749,8214
Хліб пшен. з борошна I сорту34,37,72,453,4254
Здобна випічка26,17,64,560297
Бублики1710,41,368,7312
Сушіння12111,373330
Сухарі пшеничні1211,21,472,4331
Сухарі вершкові88,510,671,3397
Борошно пшеничне высш. сорти1410,30,974,2327
Борошно пшеничне I сорту1410,61,373,2329
Борошно пшеничне II сорту1411,71,870,8328
Мука житня146,91,176,9326

Калорійність крупи
Продукти (100 грам)ВодаБілкиЖириВ-ди (у.о.)Калорії
Гречана ядриця1412,62,668329
Гречана просунув149,51,972,2326
Манна1411,30,773,3326
Вівсяна1211,95,865,4345
Перлова149,31,173,7324
Пшоно14122,969,3334
Рисова1470,673,7323
Пшенична “Полтавська”1412,71,170,6325
Толокно1012,25,868,3357
Ячна1410,41,371,7322
Геркулес1213,16,265,7355
Кукурудзяна148,31,275325

Калорійність овочів
Продукти (100 грам)ВодаБілкиЖириВ-ди (у.о.)Калорії
Баклажани910,60,15,524
Бруква87,51,20,18,137
Горошок зелений805,00,213,372
Кабачки930,60,35,727
Капуста білоголова901,8-5,428
Капуста червоноголова901,8-6,131
Капуста цвітна90,92,5-4,929
Картопля7620,119,783
Цибуля зелена (перо)92,51,3-4,322
Цибуля порей873-7,340
Цибуля ріпчаста861,7-9,543
Морква червона88,51,30,1733
Огірки грунтові950,8-315
Огірки парникові96,50,7-1,810
Перець зелений солодкий921,3-4,723
Перець червоний солодкий911,3-5,727
Петрушка (зелень)853,7-8,145
Петрушка (корінь)851,5-1147
Ревінь (черешкова)94,50,7-2,916
Редис931,2-4,120
Редька88,61,9-734
Ріпа90,51,5-5,928
Салат951,5-2,214
Буряк86,51,7-10,848
Томати (ґрунтові)93,50,6-4,219
Томати (парникові)94,60,6-2,914
Зелена квасоля904-4,332
Хрін772,5-16,371
Черемша892,4-6,534
Часник706,5-21,2106
Шпинат91,22,9-2,321
Щавель901,5-5,328

Калорійність фруктів і ягід
Продукти (100 грам)ВодаБілкиЖириВ-ди (у.о.)Калорії
Абрикоси860,9-10,546
Айва87,50,6-8,938
Алича890,2-7,434
Ананас860,4-11,848
Банани741,5-22,491
Вишня85,50,8-11,349
Гранат850,9-11,852
Груша87,50,4-10,742
Інжир830,7-13,956
Кизил851-9,745
Персики86,50,9-10,444
Садова горобина811,4-12,558
Горобина чорноплідна80,51,5-1254
Зливу садова870,8-9,943
Фініки202,5-72,1281
Хурма81,50,5-15,962
Черешня851,1-12,352
Шовковиця82,70,7-12,753
Яблука86,50,4-11,346
Апельсин87,50,9-8,438
Грейпфрут890,9-7,335
Лимон87,70,9-3,631
Мандарин88,50,8-8,638
Брусниця870,7-8,640
Виноград80,20,4-17,569
Лохина88,21-7,737
Ожина882-5,333
Суниця84,51,8-8,141
Журавлина89,50,5-4,828
Аґрус850,7-9,944
Малина870,8-941
Морошка83,30,8-6,831
Обліпиха750,9-5,530
Смородина біла860,3-8,739
Смородина червона85,40,6-838
Смородина чорна851,0-8,040
Чорниця86,51,1-8,640
Шипшина свіжий661,6-24101
Шипшина сушена144,0-60253

Калорійність сухофруктів
Продукти (100 грам)ВодаБілкиЖириВ-ди (у.о.)Калорії
Урюк185-67,5278
Курага20,25,2-65,9272
Родзинки з кісточкою191,8-70,9276
Родзинки, кишмиш182,3-71,2279
Вишня181,5-73292
Груша242,3-62,1246
Персики183,0-68,5275
Чорнослив252,3-65,6264
Яблука203,2-68273

Калорійність бобових
Продукти (100 грам)ВодаБілкиЖириВ-ди (у.о.)Калорії
Боби8360,18,358
Горох лущений14231,657,7323
Горох цільний14231,253,3303
Соя1234,917,326,5395
Квасоля1422,31,754,5309
Сочевиця1424,81,153,7310

Калорійність грибів
Продукти (100 грам)ВодаБілкиЖириВ-ди (у.о.)Калорії
Білі свіжі89,93,20,71,625
Білі сушені1327,66,810209
Підберезники свіжі91,62,30,93,731
Підосичники свіжі91,13,30,53,431
Сыроежи свіжі831,70,31,417

Калорійність м'яса, субпродуктів, птиці і т.д.
Продукти (100 грам)ВодаБілкиЖириВ-ди (у.о.)Калорії
Баранина67,616,315,30203
Яловичина67,718,912,40187
Конина72,520,270143
Кролик65,320,712,90199
Свинина нежирна54,816,427,80316
Свинина жирна38,711,449,30489
Телятина7819,71,2090
Баранячі Нирки79,713,62,5077
Бараняча Печінка71,218,72,90101
Бараняче Серце78,513,52,5082
Яловичі Мізки78,99,59,50124
Яловича Печінка72,917,43,1098
Яловичі Нирки82,712,51,8066
Вим'я Яловиче72,612,313,70173
Яловиче Серце79153087
Яловичий Язик71,213,612,10163
Нирки свинні80,1133,1080
Печінка свинна71,418,83,60108
Серце свинне7815,13,2089
Мова свинячий66,114,216,80208
Гуси49,716,133,30364
Індичка64,521,6120,8197
Кури68,920,88,80,6165
Курчата71,318,77,80,4156
Качки51,516,561,20346

Калорійність ковбаси і ковбасних виробів
Продукти (100 грам)ВодаБілкиЖириВ-ди (у.о.)Калорії
Варена ковбаса Діабетична62,412,122,80254
Варена ковбаса Дієтична71,612,113,50170
Варена ковбаса Докторська60,813,722,80260
Варена ковбаса Любительська5712,2280301
Варена ковбаса Молочна62,811,722,80252
Варена ковбаса Окрема64,810,120,11,8228
Варена ковбаса Теляча5512,529,60316
Сардельки Свинячі53,710,131,61,9332
Сосиски Молочні6012,325,30277
Сосиски Російські66,21219,10220
Свинячі Сосиски54,811,830,80324
Варено-копчена Любительська39,117,3390420
Варено-копчена Сервелат39,628,227,50360
Напівкопчена Краківська34,616,244,60466
Напівкопчена Мінська522317,42,7259
Напівкопчена Полтавська39,816,4390417
Напівкопчена Українська44,416,534,40376
Сирокопчена Любительська25,220,947,80514
Сирокопчена Московська27,624,841,50473

Калорійність м'ясних консервів та копченостей
Продукти (100 грам)ВодаБілкиЖириВ-ди (у.о.)Калорії
Яловичина тушкована6316,818,30232
Сніданок туриста (яловичина)66,920,510,40176
Сніданок туриста (свинина)65,616,915,40206
Ковбасний фарш63,215,215,72,8213
Свинина тушкована51,114,932,20349
Грудинка сирокопчена217,666,80632
Корейка сирокопчена37,310,547,20467
Шинка53,522,620,90279

Калорійність яєць
Продукти (100 грам)ВодаБілкиЖириВ-ди (у.о.)Калорії
Яйце куряче7412,711,50,7157
Яєчний порошок6,84537,37,1542
Сухий білок12,173,31,87336
Сухий жовток5,434,252,24,4623
Яйце перепелине73,311,913,10,6168

Калорійність риби та морепродуктів
Продукти (100 грам)ВодаБілкиЖириВ-ди (у.о.)Калорії
Бички70,812,88,15,2145
Горбуша70,52170147
Камбала79,516,12,6088
Карась78,917,71,8087
Короп79.1163.6096
Кета71.3225.60138
Корюшка79.815.53.2091
Крижана81.815.51.4075
Лящ77.717.14.10105
Сьомга62.920.815.10219
Макрурус8513.20.8060
Мінога7514.711.90166
Минтай80.115.90.7070
Мойва7513.411.50157
Навага81.116.11073
Минь79.318.80.6081
Нототенія мармурова73.414.810.70156
Окунь морський75.417.65.20117
Окунь річковий79.218.50.9082
Осетер71.416.410.90164
Палтус76.918.930103
Путасу81.316.10.9072
Риба-шабля75.220.33.20110
Рибець каспійський7719.22.4098
Сазан75.318.45.30121
Сайра велика59.818.620.80262
Сайра дрібна71.320.40.80143
Салака75.417.35.60121
Оселедець62.717.719.50242
Сиг72.3197.50144
Скумбрія71.81890153
Сом7516.88.50144
Ставрида74.918.550119
Стерлядь74.9176.10320
Судак78.9190.8083
Тріска80.717.50.6075
Тунець7422,70,7096
Вугільна риба71.513.211.60158
Вугор морський77.519.11.9094
Вугор53.514.530.50333
Хек79.916.62.2086
Щука70.418.80.7082
Язь80.118.20.30117
Креветка далекосхідна64,828,71,20134
Печінка тріски26,44,265,70613
Кальмар80,3180,3075
Краб81,5160,5069
Креветка77,5180,8083
Морська капуста880,90,235
Паста “Океан”72,218,96,80137
Трепанг89,47,30,6035

Калорійність ікри
Продукти (100 грам)ВодаБілкиЖириВ-ди (у.о.)Калорії
Кети зерниста46,931,613,80251
Лещевая пробійна5824,74,80142
Минтаевая пробійна63,228,41,90131
Осетрова зерниста5828,99,70203
Осетрова пробійна39,53610,20123

Калорійність горіхів
Продукти (100 грам)ВодаБілкиЖириВ-ди (у.о.)Калорії
Фундук4,816,166,99,9704
Мигдаль418,657,713,6645
Волоський горіх513,861,310,2648
Арахіс1026,345,29,7548
Насіння соняшнику820,752,95578

Калорійність солодощів
Продукти (100 грам)ВодаБілкиЖириВ-ди (у.о.)Калорії
Мед17,20,8080,3308
Драже фруктове73,710,273,1384
Зефір200,8078,3299
Ірис6,53,37,581,8387
Мармелад2100,177,7296
Карамель4,400,177,7296
Цукерки, очей-і шоколадом7,92,910,776,6396
Пастила180,5080,4305
Цукор0,20,3099,5374
Халва тахинная3,912,729,950,6510
Халва соняшникова2,911,629,754516
Темний Шоколад0,85,435,352,6540
Шоколад молочний0,96,935,752,4547
Вафлі з фр-ми начинками123,22,880,1342
Вафлі з жировими начинками13,430,264,7530
Листкове тістечко з кремом95,438,646,4544
Листкове тістечко з яблуком135,725,652,7454
Тістечко бісквітне214,79,384,4344
Пряники14,54,82,877,7336
Торт бісквітний254,72049,8386
Торт мигдальний9,36,635,846,8524

 

Рецепи по видам кухні

Кулінарія та здорове харчування


Кулінарне мистецтво має тисячолітню історію, яку творили як прості люди, так і майстри своєї справи. Сьогодні складно собі уявити, що колись не було культури приготування їжі, ми вже не говоримо про кулінарних рецептах. Все робилося на досить примітивному рівні - просто варилося або смажилося. Приготування їжі сьогодні вважається справжнім мистецтвом, а кулінарів цінують і знають за професіоналізм і творчість. Проводяться міжнародні чемпіонати, виставки і змагання в області, знімаються телевізійні передачі, які користуються величезним успіхом. З'являються нові технології приготування їжі, спеціальна побутова техніка, що дозволяє створювати справжні кулінарні шедеври у себе вдома. Історія кулінарії говорить про те, що і в цій справі необхідно вчитися і розвиватися. По цьому мистецтву видаються спеціальні підручники і посібники, знімається ряд телепередач. Але слава справжнього кулінара цікавить тільки тих людей, які вирішили пов'язати своє життя з цією професією. Господині більше користуються кулінарними рецептами та порадами для того, щоб радувати смачними і красиво оформленими стравами рідних і гостей. У вузькому розумінні кулінарне мистецтво - це вміння готувати здорову, різноманітну їжу таким чином.

Мистецтво кулінарії є мистецтвом приготування здорової і найсмачнішої їжі. Щоб бути здоровою, їжа повинна містити в належній пропорції всі поживні речовини, необхідні людині для його життєдіяльності та нормального розвитку. Але цього мало. Щоб бути здоровою, їжа обов'язково повинна бути смачною і задовольняти складним смаковими, нюховим і зоровим сприйняттям людини, доставляти йому найбільш приємні смакові відчуття.Не можна, отже, недооцінювати значення кулінарного мистецтва.

Науково-гігієнічні основи харчування диктують нам необхідність не зменшення, а, навпаки, збільшення кількості застосовуваних у нашому харчуванні кулінарних рецептів, не зменшення, а, навпаки, збільшення різноманітності страв і закусок.

Ніякий кухар, який поважає свою професію, не стане варити по одному і тому ж рецепту щуку і тріску, осетрину і камбалу, він не погодиться з тими, хто нав'язує йому один єдиний рецепт приготування будь-якої риби. При виготовленні страв кухар обов'язково врахує кулінарні особливості не тільки щуки взагалі, але саме сьогодні надійшла щуки і вибере саме для неї відповідний рецепт і розкладку з того багатющого арсеналу рецептів, якими така багата наша вітчизняна та світова кулінарія.

Здорове харчування - наш шлях до краси, здоров'я та довголіття.

Здорове харчування - один з найважливіших компонентів краси і здоров'я. Правильне харчування допоможе не тільки залишатися в прекрасній формі, але і дозволить почувати себе більш енергійною, легкої і працездатною. Дотримуватися здорового харчування не так вже й складно, як здається на перший погляд.

Починайте переходити до здорового харчування поступово. Знаючи основні правила харчування, кожна людина може самостійно скласти збалансований раціон, підібрати правильні продукти харчування, розробити здорове меню для сім'ї з урахуванням своїх фінансових можливостей. Для правильного і здорового харчування зовсім необов'язково купувати дорогі продукти, набагато важливіше як ви ці продукти приготуєте.

Кілька основних правил здорового харчування:
  • Використовувати в своєму раціоні різноманітну їжу. У щоденному раціоні повинні бути присутніми продукти з різних харчових груп (фрукти, овочі, ягоди, гриби, зернові та бобові культури, м'ясо, риба, птиця, молочні продукти, яйця, горіхи, жири, масла, зелень).
  • Харчуватися потрібно регулярно, їсти невеликими порціями, не рідше чотирьох разів на день. Не робіть великих перерв між прийомами їжі. Щоденне меню повинно складатися з сніданку, обіду, полудня і вечері.
  • Спробуйте приймати їжу кожен день в один і той же час, це благотворно впливає на роботу шлунково-кишкового тракту. А ось від перекусів між основними прийомами їжі краще відмовитися.
  • Постарайтеся обмежити споживання солі. Замість звичайної солі використовуйте йодовану. Нехай ваші страви будуть краще недосоленными, ніж пересоленными. Вважається, що морська сіль більш корисна, ніж кухонна, оскільки вона зберігає у своєму складі багато корисних мінералів. До того ж, морська сіль більш солона, тому, при меншій кількості солі смак страв не зміниться, а організм отримає менше шкоди.
  • Споживання цукру також краще обмежити. У деяких випадках цукор можна замінити медом. Кілька ложок меду в день забезпечать організм вітамінами і мінералами, допоможуть запобігти простудні захворювання і піднімуть імунітет. Але не кладіть мед в гарячий чай, так як при нагріванні мед втрачає частину своїх корисних якостей.
  • Протягом дня намагайтеся пити більше чистої води. Вода просто необхідна нашому організму, адже він на 2/3 складається з води. Вода надає благотворний вплив на шкіру, зволожує її зсередини, живить енергією, запобігає сухості. Крім того, вода сприяє виведенню шкідливих токсинів з організму і необхідна для нормального травлення. Оптимальним вважається, випивати близько 2-х літрів чистої негазованої води в добу. Тільки не пийте багато води на ніч, а то ризикуєте прокинутися з набряками.

Здорове харчування - це в тому числі свіжі овочі і фрукти. Їжте більше свіжих овочів і фруктів. У сирих овочах міститься багато клітковини і вітамінів, які так необхідні нашому організму. Сирі овочі і фрукти підвищують швидкість обмінних процесів в организме.Но увагу, якщо у вас є протипоказання за станом здоров'я (проблеми з шлунково-кишковим трактом), свіжі овочі і фрукти можуть бути вам протипоказані. Тому краще проконсультуйтеся з лікарем.

Здорове харчування - це в тому числі і свіжі продукти. Слідкуйте за тим, щоб їжа завжди була свіжою. Краще готувати їжу невеликими порціями, ніж зварити величезну каструлю на весь тиждень. Користі для здоров'я від цього не буде. При довгому зберіганні їжі в ній починаються процеси гниття і бродіння. При покупці продуктів обов'язково подивіться, чи не минув термін придатності.

Щоб приготована їжа вийшла смачною і корисною важливо стежити за якістю використовуваних продуктів. Якщо купуєте їх у супермаркетах, дивіться не тільки на термін придатності, але і на зовнішній вигляд, запах товару. Якщо є можливість, купуйте на ринку в бабусь домашні яйця, свіжі фрукти і овочі, м'ясо. Тоді приготовлена їжа буде мати більш яскравий смак, натуральний аромат і більше користі принесе організму.

Зверніть увагу на воду, з якої збираєтеся готувати. Вода, яка тече з - під крана, занадто жорстка, вона містить багато непотрібних речовин, які негативно позначаться на приготованих продуктах. Тому треба купувати спеціальну, очищену питну воду або самостійно фільтрувати її будинку.

З чого ж почати?Щоб навчитися готувати їжу, мало одного бажання. Необхідно заздалегідь запастися силами, терпінням і ентузіазмом. Але з чого ж почати? Для початку беріть прості рецепти, добре відпрацюйте їх, щоб відчути кожен продукт окремо, знати особливості і час його приготування. Якщо у вас виникли труднощі на якомусь етапі - не соромтеся, запитайте у мами, подруги або сусідки. Можливо, їх поради вам знадобляться ще багато разів. Пам'ятайте, що ви тільки починаєте вчитися, вам потрібен великий обсяг корисної інформації: поради оточуючих, кулінарні книги.

Спробуйте набити руку на нескладних рецептах: прості гарніри, тушковане м'ясо, запечені овочі, легкі салати і супи. Тоді приготування багатокомпонентних, складних страв не буде викликати остраху, і згодом поняття «припустити», «пасерувати», «потомити» не будуть приводити вас в подив, а ви будете використовувати ці процеси з легкістю, впевнено, роблячи все на «автоматі».

Не поспішайте, не всякий продукт любить поспіх. Спочатку виконайте покрокової інструкцією приготування. Обзаведіться годинами на кухні. Це дасть можливість контролювати час готування продуктів.

Запасіться арсеналом необхідної кухонного посуду, виберіть ніж, який зручно буде лежати у вашій руці, купіть хорошу сковорідку, кілька каструль, щоб бути впевненим, що їжа до них не пристане. До того ж, якісна посуд хороша не тільки тим, що зручна, але і приготовані на ній продукти зберігають свої корисні властивості і мають гарний зовнішній вигляд. Наприклад, яєчня, приготовлена на старій сковороді, від якої ви її з працею повіддирали, або ціла, акуратна яєчня, приготовлена на сковороді з антипригарним покриттям. Естетичний зовнішній вигляд також грає роль на смак - якщо очам не сподобалися, то оцінка смакових характеристик страви значно падає.

Обзаведіться незамінними помічниками на своїй кухні - м'ясорубкою, міксером, блендером, мікрохвильовкою. Ви практично відразу зрозумієте, що без них на кухні просто не обійтися.

І пам'ятайте, що перші успіхи у самостійній кулінарії, послужать хорошим поштовхом на шляху до успіху. Тому геть нерви, поспіх і агресію.

А ми вам в цьому допоможемо. На нашому сайті«Кулінарні рецепти: готуємо смачно!»ви знайдете безліч простих та вишуканих святкових страв, для повсякденного меню. Ми пропонуємо готувати найсмачніше до сніданку, обіду та вечері, для коханих, близьких, дітей та малюків. Також виз найдете у нас багато рецептів дієтичних страв, котрі допоможуть вам схуднути. Можете скористатися розділом «Поради кулінарів», щоб дізнатися про правила або ж хитрощі мистецтва приготування різних видів продуктів.