50 корисних порад кулінарам

50 корисних порад кулінарам

Тут представлено 50 корисних кулінарних порад. Це мала частина тих порад, які існують. Ми по мірі можливості будемо додавати. Ці кулінарні поради стануть вам у нагоді на всі випадки життя.

1) Курку потрібно виймати з відвару перед самою їжею, не даючи їй обсохнути, інакше вона буде менш смачною.

2) Щоб кипляче масло не разбрызгивалось по плиті, треба покласти в жаровню, перед тим як поставити її на вогонь, шматочок хліба.

3) Якщо пекти картоплю в шкірці, слід помити його з допомогою щітки, прополоскати чистою водою, і шкірка буде готовою.

4) Перед смаженням рибу потрібно обваляти в сухарях або борошні, змішаної з тертим сиром.

5) Щоб печінка була м'якше, потримайте її за 2-1,5 години до приготування в холодному молоці або чистій воді

6) При чищенні слизькою риби можна опустити пальці в сіль - це полегшить працю.

7) Щоб бульйон вийшов смачним його потрібно варити на повільному вогні.

8) Для даного типу зберігання м'яса необхідно приготувати міцний розчин оцтової кислоти, промокнути їм ганчірку або рушник, і щільно обернути полотном м'ясо. Підготовлене до зберігання зазначеним способом м'ясо поміщають в каструлю з кришкою або іншу закриту посуд. Перед вживанням, м'ясо ретельно промивається холодною водою.

9) Щоб бульйон не втратив свій смак і аромат не слід класти багато овочів.

10) Очищені гриби не почорніли, їх кладуть у підсолену воду, додавши в неї трохи оцту.

11) Щоб, не розбиваючи шкаралупи, дізнатися, сире яйце або варене, можна спробувати обертати його на столі, як дзига, навколо осі. Варене яйце буде обертатися, а сире, зробивши один-два оберти, зупиниться.

12) зберігати м'ясо поза холодильника? М'ясо нарізати великими шматками, натирається сіллю і зберігати в скляній або глиняному посуді з кришкою.

13) Щоб м'ясо не підгоріло у духовці, налийте на протвень трохи води, або поставте в духовку жароміцний посуд з водою.

14) Як вибрати потрібне м'ясо? Якщо ви збираєтеся приготувати страву східної кухні вашим вибором повинна стати баранина.

15) Морожений ріпчасту цибулю можливо зробити свіжим, якщо заморожену цибулину помістити на декілька годин в холодну воду. З досвіду знаю, що смак у такого лука буде практично як у свіжого.

16) Сухі вироби з тіста зберігаються тривалий час, якщо їх покласти в бляшану коробку, щільно закрити і тримати в прохолодному приміщенні.

17) Кавові зерна можна розмелювати ні занадто дрібно, не дуже крупно. Надто дрібно розмелений кава проходить через фільтр і напій стає мутним, а крупно розмелений кава повільно настоюється і втрачає аромат.

18) Перевірити, чи достатньо розігрівся жир для смаження пиріжків можна, капнувши в нього 2-3 краплі води, якщо вони випаруються з поверхні жир готовий, якщо підуть на дно, значить пиріжки опускати рано.

19) хочуть обсмажити сосиски, то спочатку знімають з них штучну оболонку, а потім кладуть їх цілими або розрізаними вздовж на розігріту з олією сковорідку. Красиво виглядають сосиски, якщо перед тим, як смажити, хрестоподібно надрізати їх кінці.

20) Пліснявіння варення відбувається в тих випадках, коли цукру покладено менше норми або варення недоварено. Крім того, при розфасовці у вологу тару відбувається розбавлення цукрового сиропу, внаслідок чого послаблюється консервуючий дію цукру, на поверхні варення з'являється цвіль і варення псується. При виявленні цвілі банку з варенням треба відкрити, а цвіль (плівку) обережно і ретельно видалити, після видалення цвілі банку треба знову закупорити і варення пустити в ужиток у першу чергу.

21) Рис вийде білим і смачним, якщо у воду додати трохи оцту.

22) Молоко не втече, якщо краї каструлі змастити маслом.

23) А щоб молоко швидше закипіло і не пригоріло, можна покласти у нього трохи цукру.

24) Якщо картопля вариться в «мундирі», проколіть шкіру в декількох місцях - він не розсиплеться.

25) У посуд з сіллю покладіть кілька рисових зерняток або листок промокальним папери - це захистить сіль від вологи й появи грудок.

26) Відварна курка буде смачніше, якщо, вийнявши її з бульйону, ви посоліть її, а потім покладіть в іншу каструлю, накривши кришкою або рушником.

27) Круто замішане тісто не буде прилипати, якщо його розгортати пляшкою, наповненою холодною водою.

28) Кислий сир змішайте рівною кількістю свіжого молока і залиште на ніч. Потім, відкинувши на друшляк, дайте молоку стекти і покладіть сир під прес. Він стане ніжним і приємним на смак.

29) Сушені гриби потримайте кілька годин у молоці, додавши в нього трохи солі. Вони стануть зовсім як свіжі.

30) Щоб риба краще очистилася, обдайте їх окропом - луска зніметься дуже легко.

31) Замішуючи тісто, не висипайте борошно в рідину, а навпаки, рідина поступово, тонкою цівкою вливайте в борошно і перемішуйте.

32) Горох і квасоля погано розварюються в жорсткій воді, тому промиті горох і квасолю необхідно замочити з вечора в холодній воді (краще кип'яченою) і в цій же воді варити. Солити в майже готовому вигляді.

33) Варену ріпу легше очистити, поки вона ще не охолола.

34) Якщо сир дуже кислий, можна змішати його з рівною кількістю свіжого молока і залишити на 1 годину. Потім відкинувши на марлю, покладену на друшляк, дати стекти молока і покласти сир під прес. Сир буде некислим і свіжим. Використане при цьому молоко можна потім використати для приготування млинців, тіста.

35) Щоб освіжити зелень, її корисно покласти на 1 годину в холодну воду, в яку додана 1 столова ложка оцту.

36) Зберігати бульйон навіть в холодильнику потрібно тільки процідженим. Для зберігання бульйон переливають в скляну банку або в супову миску, посуд з бульйоном покривають шматочком чистої марлі.

37) При варінні варення з плодів з недостатньою кислотністю, наприклад, груш, айви, корисно додавати 1,5 г (1/4 чайної ложки лимонної або виннокам'яної кислоти на 1 кг цукру.

38) При обсмажуванні порційних шматків м'яса не рекомендується закривати посуд кришкою, так як в цьому випадку пар не випаровується, а осідає на м'ясі і надає йому смак тушкованого, а не смаженого.

39) Щоб картопля не був жорстким, в розсольник його потрібно класти до огірків.

40) Щоб визначити готовність вареної риби, треба увіткнути в неї сірник. Якщо сірник легко входить в м'якоть, страва готова.

41) Щоб варена буряк вийшла соковитою і смачною, її треба відварити, не очищаючи шкірки і не зрізуючи корінців.

42) При приготуванні салату не змішуйте холодні продукти з теплими, такий салат швидко зіпсуватися чи скисне

43) Бочки з-під риби не можна використовувати для інших продуктів.

44) М'ясо краще солити і смажити безпосередньо перед подачею на стіл. Навіть нетривале зберігання смаженого м'яса погіршує його смак.

45) Якщо сир дуже кислий, можна змішати його з рівною кількістю свіжого молока і залишити на 1 годину. Потім відкинувши на марлю, покладену на друшляк, дати стекти молока і покласти сир під прес. Сир буде некислим і свіжим. Використане при цьому молоко можна потім використати для приготування млинців, тіста.

46) Щоб легше очистити картопля, зварений у шкірці, відразу ж після варіння треба облити його холодною водою.

47) Оселедець буде ніжною і менш солоною, якщо її вимочити в міцному настої чаю або в молоці.

48) Соліть і заправляйте овочевий салат безпосередньо перед подачею на стіл, інакше овочі виділять багато соку. Винятком є деякі салати (наприклад: оселедець під шубою, олів'є) яким необхідно просочитися.

49) Будь-яке варення краще варити в кілька прийомів. Залити гарячим сиропом ягоди або фрукти, нагріти до кипіння. Варити 5-7 хв і залишити "відпочивати" на 8-10 год. Потім повторити 3-4 рази.

50) Якщо немає холодильника, то в спекотні дні молоко можна зберігати 2-3 доби, якщо його кип'ятити вранці і ввечері. Посуд з молоком треба залишати відкритою, поки вона не охолоне.

 

Рецепи по видам кухні

Кулінарія та здорове харчування


Кулінарне мистецтво має тисячолітню історію, яку творили як прості люди, так і майстри своєї справи. Сьогодні складно собі уявити, що колись не було культури приготування їжі, ми вже не говоримо про кулінарних рецептах. Все робилося на досить примітивному рівні - просто варилося або смажилося. Приготування їжі сьогодні вважається справжнім мистецтвом, а кулінарів цінують і знають за професіоналізм і творчість. Проводяться міжнародні чемпіонати, виставки і змагання в області, знімаються телевізійні передачі, які користуються величезним успіхом. З'являються нові технології приготування їжі, спеціальна побутова техніка, що дозволяє створювати справжні кулінарні шедеври у себе вдома. Історія кулінарії говорить про те, що і в цій справі необхідно вчитися і розвиватися. По цьому мистецтву видаються спеціальні підручники і посібники, знімається ряд телепередач. Але слава справжнього кулінара цікавить тільки тих людей, які вирішили пов'язати своє життя з цією професією. Господині більше користуються кулінарними рецептами та порадами для того, щоб радувати смачними і красиво оформленими стравами рідних і гостей. У вузькому розумінні кулінарне мистецтво - це вміння готувати здорову, різноманітну їжу таким чином.

Мистецтво кулінарії є мистецтвом приготування здорової і найсмачнішої їжі. Щоб бути здоровою, їжа повинна містити в належній пропорції всі поживні речовини, необхідні людині для його життєдіяльності та нормального розвитку. Але цього мало. Щоб бути здоровою, їжа обов'язково повинна бути смачною і задовольняти складним смаковими, нюховим і зоровим сприйняттям людини, доставляти йому найбільш приємні смакові відчуття.Не можна, отже, недооцінювати значення кулінарного мистецтва.

Науково-гігієнічні основи харчування диктують нам необхідність не зменшення, а, навпаки, збільшення кількості застосовуваних у нашому харчуванні кулінарних рецептів, не зменшення, а, навпаки, збільшення різноманітності страв і закусок.

Ніякий кухар, який поважає свою професію, не стане варити по одному і тому ж рецепту щуку і тріску, осетрину і камбалу, він не погодиться з тими, хто нав'язує йому один єдиний рецепт приготування будь-якої риби. При виготовленні страв кухар обов'язково врахує кулінарні особливості не тільки щуки взагалі, але саме сьогодні надійшла щуки і вибере саме для неї відповідний рецепт і розкладку з того багатющого арсеналу рецептів, якими така багата наша вітчизняна та світова кулінарія.

Здорове харчування - наш шлях до краси, здоров'я та довголіття.

Здорове харчування - один з найважливіших компонентів краси і здоров'я. Правильне харчування допоможе не тільки залишатися в прекрасній формі, але і дозволить почувати себе більш енергійною, легкої і працездатною. Дотримуватися здорового харчування не так вже й складно, як здається на перший погляд.

Починайте переходити до здорового харчування поступово. Знаючи основні правила харчування, кожна людина може самостійно скласти збалансований раціон, підібрати правильні продукти харчування, розробити здорове меню для сім'ї з урахуванням своїх фінансових можливостей. Для правильного і здорового харчування зовсім необов'язково купувати дорогі продукти, набагато важливіше як ви ці продукти приготуєте.

Кілька основних правил здорового харчування:
  • Використовувати в своєму раціоні різноманітну їжу. У щоденному раціоні повинні бути присутніми продукти з різних харчових груп (фрукти, овочі, ягоди, гриби, зернові та бобові культури, м'ясо, риба, птиця, молочні продукти, яйця, горіхи, жири, масла, зелень).
  • Харчуватися потрібно регулярно, їсти невеликими порціями, не рідше чотирьох разів на день. Не робіть великих перерв між прийомами їжі. Щоденне меню повинно складатися з сніданку, обіду, полудня і вечері.
  • Спробуйте приймати їжу кожен день в один і той же час, це благотворно впливає на роботу шлунково-кишкового тракту. А ось від перекусів між основними прийомами їжі краще відмовитися.
  • Постарайтеся обмежити споживання солі. Замість звичайної солі використовуйте йодовану. Нехай ваші страви будуть краще недосоленными, ніж пересоленными. Вважається, що морська сіль більш корисна, ніж кухонна, оскільки вона зберігає у своєму складі багато корисних мінералів. До того ж, морська сіль більш солона, тому, при меншій кількості солі смак страв не зміниться, а організм отримає менше шкоди.
  • Споживання цукру також краще обмежити. У деяких випадках цукор можна замінити медом. Кілька ложок меду в день забезпечать організм вітамінами і мінералами, допоможуть запобігти простудні захворювання і піднімуть імунітет. Але не кладіть мед в гарячий чай, так як при нагріванні мед втрачає частину своїх корисних якостей.
  • Протягом дня намагайтеся пити більше чистої води. Вода просто необхідна нашому організму, адже він на 2/3 складається з води. Вода надає благотворний вплив на шкіру, зволожує її зсередини, живить енергією, запобігає сухості. Крім того, вода сприяє виведенню шкідливих токсинів з організму і необхідна для нормального травлення. Оптимальним вважається, випивати близько 2-х літрів чистої негазованої води в добу. Тільки не пийте багато води на ніч, а то ризикуєте прокинутися з набряками.

Здорове харчування - це в тому числі свіжі овочі і фрукти. Їжте більше свіжих овочів і фруктів. У сирих овочах міститься багато клітковини і вітамінів, які так необхідні нашому організму. Сирі овочі і фрукти підвищують швидкість обмінних процесів в организме.Но увагу, якщо у вас є протипоказання за станом здоров'я (проблеми з шлунково-кишковим трактом), свіжі овочі і фрукти можуть бути вам протипоказані. Тому краще проконсультуйтеся з лікарем.

Здорове харчування - це в тому числі і свіжі продукти. Слідкуйте за тим, щоб їжа завжди була свіжою. Краще готувати їжу невеликими порціями, ніж зварити величезну каструлю на весь тиждень. Користі для здоров'я від цього не буде. При довгому зберіганні їжі в ній починаються процеси гниття і бродіння. При покупці продуктів обов'язково подивіться, чи не минув термін придатності.

Щоб приготована їжа вийшла смачною і корисною важливо стежити за якістю використовуваних продуктів. Якщо купуєте їх у супермаркетах, дивіться не тільки на термін придатності, але і на зовнішній вигляд, запах товару. Якщо є можливість, купуйте на ринку в бабусь домашні яйця, свіжі фрукти і овочі, м'ясо. Тоді приготовлена їжа буде мати більш яскравий смак, натуральний аромат і більше користі принесе організму.

Зверніть увагу на воду, з якої збираєтеся готувати. Вода, яка тече з - під крана, занадто жорстка, вона містить багато непотрібних речовин, які негативно позначаться на приготованих продуктах. Тому треба купувати спеціальну, очищену питну воду або самостійно фільтрувати її будинку.

З чого ж почати?Щоб навчитися готувати їжу, мало одного бажання. Необхідно заздалегідь запастися силами, терпінням і ентузіазмом. Але з чого ж почати? Для початку беріть прості рецепти, добре відпрацюйте їх, щоб відчути кожен продукт окремо, знати особливості і час його приготування. Якщо у вас виникли труднощі на якомусь етапі - не соромтеся, запитайте у мами, подруги або сусідки. Можливо, їх поради вам знадобляться ще багато разів. Пам'ятайте, що ви тільки починаєте вчитися, вам потрібен великий обсяг корисної інформації: поради оточуючих, кулінарні книги.

Спробуйте набити руку на нескладних рецептах: прості гарніри, тушковане м'ясо, запечені овочі, легкі салати і супи. Тоді приготування багатокомпонентних, складних страв не буде викликати остраху, і згодом поняття «припустити», «пасерувати», «потомити» не будуть приводити вас в подив, а ви будете використовувати ці процеси з легкістю, впевнено, роблячи все на «автоматі».

Не поспішайте, не всякий продукт любить поспіх. Спочатку виконайте покрокової інструкцією приготування. Обзаведіться годинами на кухні. Це дасть можливість контролювати час готування продуктів.

Запасіться арсеналом необхідної кухонного посуду, виберіть ніж, який зручно буде лежати у вашій руці, купіть хорошу сковорідку, кілька каструль, щоб бути впевненим, що їжа до них не пристане. До того ж, якісна посуд хороша не тільки тим, що зручна, але і приготовані на ній продукти зберігають свої корисні властивості і мають гарний зовнішній вигляд. Наприклад, яєчня, приготовлена на старій сковороді, від якої ви її з працею повіддирали, або ціла, акуратна яєчня, приготовлена на сковороді з антипригарним покриттям. Естетичний зовнішній вигляд також грає роль на смак - якщо очам не сподобалися, то оцінка смакових характеристик страви значно падає.

Обзаведіться незамінними помічниками на своїй кухні - м'ясорубкою, міксером, блендером, мікрохвильовкою. Ви практично відразу зрозумієте, що без них на кухні просто не обійтися.

І пам'ятайте, що перші успіхи у самостійній кулінарії, послужать хорошим поштовхом на шляху до успіху. Тому геть нерви, поспіх і агресію.

А ми вам в цьому допоможемо. На нашому сайті«Кулінарні рецепти: готуємо смачно!»ви знайдете безліч простих та вишуканих святкових страв, для повсякденного меню. Ми пропонуємо готувати найсмачніше до сніданку, обіду та вечері, для коханих, близьких, дітей та малюків. Також виз найдете у нас багато рецептів дієтичних страв, котрі допоможуть вам схуднути. Можете скористатися розділом «Поради кулінарів», щоб дізнатися про правила або ж хитрощі мистецтва приготування різних видів продуктів.