На жаль, короткий у нас період дозрівання різноманітних овочів і фруктів, того благодатного часу, коли можна насолодитися смаком свіжих, тільки що зібраної полуниці, огірочків і, навіть, звичайної картоплі. А адже подекуди все це достаток навіть не виростає. Тому, завжди хочеться зберегти якомога довше дари природи, що дісталися нам зі свого дачного ділянки або з сусіднього супермаркету. А якщо спробувати хоча б трохи продовжити термін життя свіжих?
Абрикоси можуть зберігатися 2-3 тижні в холодильнику при температурі 0°. В кімнаті - 3-5 днів.
Айва пролежить на полиці холодильника, при температурі 0°до весни.
Ананаси залишаться в хорошому стані при температурі 8-9°, але не більше 8-10 днів. При більш низьких температурах у них з'являється водянистий смак і темний колір. А при більш високій вони перестигають, втрачають смак і зовнішній вигляд.
Апельсини довго залишаться свіжими, якщо їх злегка змастити рослинним маслом, загорнути в поліетиленовий пакет і прибрати в прохолодне місце. При температурі +5° їх можна зберігати до травня, загорнувши в цигарковий папір. При більш низькій температурі на шкірочці з'являються плями коричневого кольору, і подальше зберігання їх вже не можливо.
Якщо лимони або апельсини засохли, їх можна освіжити, опустивши на хвилину в киплячу воду. Потім загорнути в рушник і залишити до повного охолодження.
Кавуни треба зберігати при плюсовій температурі, але не вище 5°, в, в закритому приміщенні і на решітчастій полиці, укладеними в один ряд так, щоб вони не торкалися один одного і хвостиками догори. До січня добре лежать пізні сорти кавунів. У стиглого кавуна блискуча шкірка, сухий хвостик, він не тоне у воді і при постукуванні видає дзвінкий звук.
Баклажани для зберігання годяться тільки стиглі, фіолетового кольору, з пружною м'якоттю, без пошкоджень і світлих плям, загнивання, цвілі і підморожених ділянок. Невелика кількість баклажан можна зберігати на нижній полиці холодильника, уклавши їх в один ряд в поліетиленовий пакет або емальовану каструлю без кришки. Можна загорнути овочі в папір і покласти в ящик, а, якщо є можливість, засипати товченим вугіллям або золою.
Велика кількість баклажан зберігають у купі, накритій мішком, складеної таким чином, що б кожен верхній лежав у проміжку між двома нижніми. У приміщенні повинно бути прохолодно. Перебирають їх двічі - через 10 днів після укладання і в листопаді. При похолоданні купу накривають теплою ковдрою або соломою.
Банани слід зберігати при температурі не нижче +10°, тому холодильник для цих цілей не підходить. У ньому на них з'являються темні плями, і вони швидко псуються.
Виноград розвішують гронами на жердинах в льосі або підвалі, при температурі -0,5° - +0,5°.
Гранат зберігають при температурі +1°. Солодкі плоди - 4-5 місяців, кислі - 8-9.
Грейпфрут збережеться при +5° протягом 4-5 місяців, якщо його загорнути в цигарковий папір.
Дині зберігають при температурі 0° на полицях, в дерев'яних, решітчастих ящиках або в підвішеному стані до семи місяців. До зберігання придатні пізні сорти, а плоди повинні бути недозрілими і без пошкоджень.
Ожина може зберегтися 2 тижні при температурі 0°. При звичайних умовах - 1-2 дні.
Зелень залишиться свіжою довгий час, якщо її вимити, обсушити, загорнути в папір і прибрати в поліетиленовий пакет.
Зелена цибуля пролежить 2-3 тижні, якщо його коріння змочити водою, обернути вологою ганчіркою, потім папером і прибрати в поліетиленовий пакет вниз холодильника.
Суниця при кімнатній температурі збережеться не більше доби, до семи днів - при 0°.
Кабачки довгий час зберігатися в холодному місці, укладеними в ящик і загорнутими у папір.
Капусту білокачанну для зберігання беруть пізніх сортів, щільну, важку, з довгими качанами і декількома шарами верхніх зелених листя.
Картопля перед закладкою в льох слід перебрати, залишаючи тільки якісні бульби, просушити і витримати в приміщенні при температурі 15-20° і вологості 85% 2-3 тижні.
1-3 місяці його можна зберігати вдома в темному місці. У погребі температура повинна бути +3-5°. При негативних температурах картопля стає солодким через перетворення крохмалю в цукор.
Лимони добре зберігаються в сухому піску, не торкаючись один одного. Якщо ж їх багато і вони будуть лежати щільно, їх слід попередньо загорнути в пергамент. Так само їх можна змастити рослинним маслом, скласти в поліетиленовий пакет і прибрати в прохолодне місце.
Розрізаний лимон довше залишиться свіжою, якщо покласти її на блюдце, сбрызнутое оцтом, розрізом донизу, або в тряпочку, змоченою в оцті.
Цибуля ріпчаста слід зберігати при температурі 18-20° в сухому приміщенні. При підвищеній вологості він проростає. Його сплітають в коси або складають у капронову панчоху і підвішують у сухому, малоосвещенном місці. Для зберігання придатні тільки головки з добре сформованою лушпинням.
Що б половинка цибулини не засохла на місці зрізу, його треба змастити будь-яким жиром або покласти на блюдце, посипане сіллю. А нарізану цибулю довше залишиться свіжим, якщо його трохи підсолити.
Мандарини можна зберігати 3-4 місяці при температурі +2-3°. При більш високій температурі вони уражаються цвіллю, а при низькій на шкірочці з'являються розростаються чорні точки. Так як шкірку мандарин легко пошкодити, їх слід загорнути в цигарковий папір.
Морква у невеликій кількості найкраще тримати в холодильнику, складеної в поліетиленовий пакет. Головною умовою для її збереження є вологість повітря не нижче - 90-95%. Псуватися зазвичай вона починається з нижньої частини, тому хвостики товщиною до 0,5 см., краще обрізати.
Якщо моркви багато, її треба зберігати в ящику з вологим піском. Насипається шар піску, потім шар моркви, знову пісок і так далі. Верхнім шаром має бути пісок. Так само моркву можна прошарувати цибулевої лушпинням або обприскати настоєм лушпиння цибулі.
Очищена моркву на повітрі швидко в'яне, тому в такому вигляді її довго не зберігають.
Огірки солоні будуть смачніше і довше збережуться, якщо в розсіл додати подрібнений хрін чи суху гірчицю. Брати з розсолу їх слід виделкою, а не руками.
Помідори у невеликій кількості складають на нижню полицю холодильника в поліетиленовому пакеті, укладеними в 1 шар.
До новорічного столу помідори можна зберегти наступним способом. Зібрати їх ще зеленими, обернути кожен в папір і покласти в ящик, застелений соломою, плодоніжкою вгору. Ящик повинен стояти в темному приміщенні при температурі +11° - +13°. А можна викопати кущі з зеленими помідорами і, не струшуючи грунт, підвісити їх у приміщенні з температурою +1° - +5° корінням вгору. До Нового року вони дозріють.
Хурму зберігають при підвищеній вологості повітря, в темному, добре провітрюваному місці. Вона непогано дозріває з часом, тому для зберігання треба брати недостиглі плоди.
Цедру апельсинів і лимонів можна заготовити про запас. Для цього її подрібнюють, засипають цукром з розрахунку 1 ст. ложка цукру на 10 фруктів і складають в скляну банку. Додають в чай, тісто, варення по мірі необхідності.
Часник в очищеному вигляді можна зберігати в пляшках з рослинним маслом. У такому вигляді він може залишатися свіжим, щойно зібраним з грядки, всю зиму. Масло теж придбає приємний смак.
Для тривалого зберігання в неочищеному вигляді його треба занурити в розплавлений парафін, що б той сховав головки повністю. Це буде перешкоджати випаровуванню вологи. Можна обпалити дінці головки над газом або свічкою, попередньо зрізавши корінці. Зберігають часник і в банках, пересыпанный борошном, де верхнім шаром повинна бути борошно.
Яблука для зберігання треба розсортувати за розміром, так як великі плоди дозрівають швидше дрібних. Після цього їх треба охолодити і потримати на слабкому розчині марганцівки. Продезінфіковані і охолоджені плоди зберігаються краще. Так само яблука довше збережуться, якщо кожне обернути папером або засипати тирсою.
Фрукти збережуть свою фортецю і свіжість, якщо перед укладанням кожне протерти серветкою, змоченою гліцерином. Повернути колишній вигляд зморщеним яблук можна, поклавши їх у холодну воду на деякий час.
Продукти | Оптимальна температура зберігання | Нижня критична температура | Оптимальна вологість | Прийнято обприскувати водою | Терміни зберігання |
Абрикоси | +4 +5 | 90-95% | Немає | 0,5-1 тиж. | |
Авокадо | +5 | 2 | 85-95% | Немає | 7 днів |
Ананас | +6 +8 | 3 | 85-95% | Немає | 14 днів |
Апельсин | +5 +6 | 3 | 90-95% | Немає | 1 місяць |
Кавун | +10 +15 | 10 | 85-95% | Немає | 15 днів |
Базилік | +12 | 9 | 90-95% | Так | 3 дні |
Баклажан | +8 +10 | 7 | 90-95% | Немає | 5 днів |
Банани, зелені | +17 +21 | 13 | 85-95% | Немає | від 3-х до 7-и днів |
Банани, стиглі | +13 +15 | 12 | 85-95% | Немає | не підлягають зберіганню |
Броколі | +5 | 95-100% | Немає | 7 днів | |
Бруква | +3 | 98-100% | Немає | 1 міс. | |
Виноград | +3 +6 | 85% | Немає | 1-2 тижнів. | |
Вишня | +3 +5 | 90-95% | Немає | 5 днів | |
Горох, стручковий | +3 +5 | 90-95% | Немає | 7 днів | |
Гранат | +2 +3 | 0 | 90-95% | Немає | 2 тижні |
Грейпфрут | +5 +6 | 3 | 90-95% | Немає | 1 місяць |
Гриби | +7 | 95% | Так | 3-4 днів | |
Груша | + 2+5 | 90-95% | Немає | від 1 тижня до 2 тижнів | |
Зелена Груша | +20 | 95-98% | Немає | 2-3 тиж. | |
Груша південна | 95% | Немає | 6-8 днів | ||
Диня | +8 +10 | 7 | 85-95% | Немає | 10-14 днів |
Ожина | 0 +8 | 90-95% | Немає | 2-3 дні | |
Зелень, листяна | +3 | 95-100% | 5-7 днів | ||
Ізюм | 0 | 90-95% | Немає | більше місяця (см.срок реалізації) | |
Корінь імбиру | +10 +12 | 5 | 65-70% | Немає | до 4-х тижнів |
Капуста китайська | +2 +5 | 90-95% | Так | 7-10 днів | |
Капуста брюссельська | +3 | 90-95% | Так | 1 тиж. | |
Капуста б/к | +2 | 98-100% | Так | 3-6 тижнів. | |
Капуста цвітна | +2+3 | 90-95% | Немає | 1-2 тижнів. | |
Картопля | +2 +5 | 2 | 90-95% | Немає | 2-3 місяці |
Батат | 5 | 4 | 85-90% | Немає | 2 нед. |
Ківі | +5 +8 | 5 | 90-95% | Немає | 2 нед. |
Полуниця | +5 | 90-95% | Немає | 3-7 днів | |
Кокос | +8 +15 | 80-85% | Немає | Більше 1 місяця | |
Кольрабі | +3 | 98-100% | Так | до 1 міс. | |
Лайм | +6 +10 | 5 | 90-95% | Немає | до 4-х тижнів |
Лимон | +6 +10 | 5 | 90-95% | Немає | до 4-х тижнів |
Цибуля ріпчаста | +2 +3 | 65-75% | Немає | до 2 міс. | |
Цибуля порей | +5 | 95-100% | Так | до 14 днів | |
Малина | +3 | 90-95% | Немає | 2-3 дні | |
Манго | +10 | 10 | 85-95% | Немає | до 7 днів |
Мангольд | +5 +8 | 95-100% | 5-7 днів | ||
Мандарин | +5 +6 | 3 | 90-95% | Немає | до 2-х тижнів |
Морква | +2 | 98-100% | 1-2 міс. | ||
Нектарин | +1 +2 | 90-95% | Немає | від 3-х днів до 1 тижня. | |
Огірки | +9 +12 | 8 | 95% | Немає | 5-7 днів |
Папайя | +8 | 7 | 85-95% | Немає | 5 днів |
Перець Чилі | +2 +5 | 60-70% | Немає | 1 міс. | |
Перець | +8 | 6 | 90-95% | Немає | 2 нед. |
Персик | +5 | 90-95% | Немає | 4-7 днів | |
Томати | +8 +10 | 90-95% | Немає | 4-7 днів | |
Редис | +2 | 95-100% | Так | 3-4 тиж. | |
Ріпа | +2 | 95% | Так | 4-5 міс. | |
Салат Латук | +6 | 98-100% | Так | 1 тиж. | |
Буряк | +2 | 90-95% | Так | до 1 місяця | |
Селера | +2 | 98-100% | Так | 2-3 тиж. | |
Смородина червона | +4 +6 | 90-95% | 4-7 днів | ||
Спаржа | +3 | 95-100% | Так | 1 тиж. | |
Гарбуз | +2 | 10 | 65-70% | Немає | до 1 міс. |
Хрін | +2 | 98-100% | 1-1,5 міс. | ||
Хурма | +5 | 90-95% | Немає | залежно від ступеня зрілості | |
Цикорій червоний | +2 | 90-95% | Так | 7 днів | |
Чорниця | +2 +3 | 90-95% | Немає | 4 - 7 днів | |
Чорнослив | 0 | 90-95% | Немає | більше місяця (см.срок реалізації) | |
Часник | +1 | 65-70% | Немає | до 2-х місяців | |
Шпинат | +5 | 95-100% | 3-5 днів | ||
Яблука | +3 +5 | 90-95% | Немає | до 1 місяця |