Як зберігати фрукти і овочі?

Як зберігати фрукти і овочі?

На жаль, короткий у нас період дозрівання різноманітних овочів і фруктів, того благодатного часу, коли можна насолодитися смаком свіжих, тільки що зібраної полуниці, огірочків і, навіть, звичайної картоплі. А адже подекуди все це достаток навіть не виростає. Тому, завжди хочеться зберегти якомога довше дари природи, що дісталися нам зі свого дачного ділянки або з сусіднього супермаркету. А якщо спробувати хоча б трохи продовжити термін життя свіжих?

Абрикоси можуть зберігатися 2-3 тижні в холодильнику при температурі 0°. В кімнаті - 3-5 днів.

Айва пролежить на полиці холодильника, при температурі 0°до весни.

Ананаси залишаться в хорошому стані при температурі 8-9°, але не більше 8-10 днів. При більш низьких температурах у них з'являється водянистий смак і темний колір. А при більш високій вони перестигають, втрачають смак і зовнішній вигляд.

Апельсини довго залишаться свіжими, якщо їх злегка змастити рослинним маслом, загорнути в поліетиленовий пакет і прибрати в прохолодне місце. При температурі +5° їх можна зберігати до травня, загорнувши в цигарковий папір. При більш низькій температурі на шкірочці з'являються плями коричневого кольору, і подальше зберігання їх вже не можливо.

Якщо лимони або апельсини засохли, їх можна освіжити, опустивши на хвилину в киплячу воду. Потім загорнути в рушник і залишити до повного охолодження.

Кавуни треба зберігати при плюсовій температурі, але не вище 5°, в, в закритому приміщенні і на решітчастій полиці, укладеними в один ряд так, щоб вони не торкалися один одного і хвостиками догори. До січня добре лежать пізні сорти кавунів. У стиглого кавуна блискуча шкірка, сухий хвостик, він не тоне у воді і при постукуванні видає дзвінкий звук.

Баклажани для зберігання годяться тільки стиглі, фіолетового кольору, з пружною м'якоттю, без пошкоджень і світлих плям, загнивання, цвілі і підморожених ділянок. Невелика кількість баклажан можна зберігати на нижній полиці холодильника, уклавши їх в один ряд в поліетиленовий пакет або емальовану каструлю без кришки. Можна загорнути овочі в папір і покласти в ящик, а, якщо є можливість, засипати товченим вугіллям або золою.

Велика кількість баклажан зберігають у купі, накритій мішком, складеної таким чином, що б кожен верхній лежав у проміжку між двома нижніми. У приміщенні повинно бути прохолодно. Перебирають їх двічі - через 10 днів після укладання і в листопаді. При похолоданні купу накривають теплою ковдрою або соломою.

Банани слід зберігати при температурі не нижче +10°, тому холодильник для цих цілей не підходить. У ньому на них з'являються темні плями, і вони швидко псуються.

Виноград розвішують гронами на жердинах в льосі або підвалі, при температурі -0,5° - +0,5°.

Гранат зберігають при температурі +1°. Солодкі плоди - 4-5 місяців, кислі - 8-9.

Грейпфрут збережеться при +5° протягом 4-5 місяців, якщо його загорнути в цигарковий папір.

Дині зберігають при температурі 0° на полицях, в дерев'яних, решітчастих ящиках або в підвішеному стані до семи місяців. До зберігання придатні пізні сорти, а плоди повинні бути недозрілими і без пошкоджень.

Ожина може зберегтися 2 тижні при температурі 0°. При звичайних умовах - 1-2 дні.

Зелень залишиться свіжою довгий час, якщо її вимити, обсушити, загорнути в папір і прибрати в поліетиленовий пакет.

Зелена цибуля пролежить 2-3 тижні, якщо його коріння змочити водою, обернути вологою ганчіркою, потім папером і прибрати в поліетиленовий пакет вниз холодильника.

Суниця при кімнатній температурі збережеться не більше доби, до семи днів - при 0°.

Кабачки довгий час зберігатися в холодному місці, укладеними в ящик і загорнутими у папір.

Капусту білокачанну для зберігання беруть пізніх сортів, щільну, важку, з довгими качанами і декількома шарами верхніх зелених листя.

Картопля перед закладкою в льох слід перебрати, залишаючи тільки якісні бульби, просушити і витримати в приміщенні при температурі 15-20° і вологості 85% 2-3 тижні.

1-3 місяці його можна зберігати вдома в темному місці. У погребі температура повинна бути +3-5°. При негативних температурах картопля стає солодким через перетворення крохмалю в цукор.

Лимони добре зберігаються в сухому піску, не торкаючись один одного. Якщо ж їх багато і вони будуть лежати щільно, їх слід попередньо загорнути в пергамент. Так само їх можна змастити рослинним маслом, скласти в поліетиленовий пакет і прибрати в прохолодне місце.

Розрізаний лимон довше залишиться свіжою, якщо покласти її на блюдце, сбрызнутое оцтом, розрізом донизу, або в тряпочку, змоченою в оцті.

Цибуля ріпчаста слід зберігати при температурі 18-20° в сухому приміщенні. При підвищеній вологості він проростає. Його сплітають в коси або складають у капронову панчоху і підвішують у сухому, малоосвещенном місці. Для зберігання придатні тільки головки з добре сформованою лушпинням.

Що б половинка цибулини не засохла на місці зрізу, його треба змастити будь-яким жиром або покласти на блюдце, посипане сіллю. А нарізану цибулю довше залишиться свіжим, якщо його трохи підсолити.

Мандарини можна зберігати 3-4 місяці при температурі +2-3°. При більш високій температурі вони уражаються цвіллю, а при низькій на шкірочці з'являються розростаються чорні точки. Так як шкірку мандарин легко пошкодити, їх слід загорнути в цигарковий папір.

Морква у невеликій кількості найкраще тримати в холодильнику, складеної в поліетиленовий пакет. Головною умовою для її збереження є вологість повітря не нижче - 90-95%. Псуватися зазвичай вона починається з нижньої частини, тому хвостики товщиною до 0,5 см., краще обрізати.

Якщо моркви багато, її треба зберігати в ящику з вологим піском. Насипається шар піску, потім шар моркви, знову пісок і так далі. Верхнім шаром має бути пісок. Так само моркву можна прошарувати цибулевої лушпинням або обприскати настоєм лушпиння цибулі.

Очищена моркву на повітрі швидко в'яне, тому в такому вигляді її довго не зберігають.

Огірки солоні будуть смачніше і довше збережуться, якщо в розсіл додати подрібнений хрін чи суху гірчицю. Брати з розсолу їх слід виделкою, а не руками.

Помідори у невеликій кількості складають на нижню полицю холодильника в поліетиленовому пакеті, укладеними в 1 шар.

До новорічного столу помідори можна зберегти наступним способом. Зібрати їх ще зеленими, обернути кожен в папір і покласти в ящик, застелений соломою, плодоніжкою вгору. Ящик повинен стояти в темному приміщенні при температурі +11° - +13°. А можна викопати кущі з зеленими помідорами і, не струшуючи грунт, підвісити їх у приміщенні з температурою +1° - +5° корінням вгору. До Нового року вони дозріють.

Хурму зберігають при підвищеній вологості повітря, в темному, добре провітрюваному місці. Вона непогано дозріває з часом, тому для зберігання треба брати недостиглі плоди.

Цедру апельсинів і лимонів можна заготовити про запас. Для цього її подрібнюють, засипають цукром з розрахунку 1 ст. ложка цукру на 10 фруктів і складають в скляну банку. Додають в чай, тісто, варення по мірі необхідності.

Часник в очищеному вигляді можна зберігати в пляшках з рослинним маслом. У такому вигляді він може залишатися свіжим, щойно зібраним з грядки, всю зиму. Масло теж придбає приємний смак.

Для тривалого зберігання в неочищеному вигляді його треба занурити в розплавлений парафін, що б той сховав головки повністю. Це буде перешкоджати випаровуванню вологи. Можна обпалити дінці головки над газом або свічкою, попередньо зрізавши корінці. Зберігають часник і в банках, пересыпанный борошном, де верхнім шаром повинна бути борошно.

Яблука для зберігання треба розсортувати за розміром, так як великі плоди дозрівають швидше дрібних. Після цього їх треба охолодити і потримати на слабкому розчині марганцівки. Продезінфіковані і охолоджені плоди зберігаються краще. Так само яблука довше збережуться, якщо кожне обернути папером або засипати тирсою.

Фрукти збережуть свою фортецю і свіжість, якщо перед укладанням кожне протерти серветкою, змоченою гліцерином. Повернути колишній вигляд зморщеним яблук можна, поклавши їх у холодну воду на деякий час.

ПродуктиОптимальна температура зберіганняНижня критична температураОптимальна вологістьПрийнято обприскувати водоюТерміни зберігання
Абрикоси+4 +590-95%Немає0,5-1 тиж.
Авокадо+5285-95%Немає7 днів
Ананас+6 +8385-95%Немає14 днів
Апельсин+5 +6390-95%Немає1 місяць
Кавун+10 +151085-95%Немає15 днів
Базилік+12990-95%Так3 дні
Баклажан+8 +10790-95%Немає5 днів
Банани, зелені+17 +211385-95%Немаєвід 3-х до 7-и днів
Банани, стиглі+13 +151285-95%Немаєне підлягають зберіганню
Броколі+595-100%Немає7 днів
Бруква+398-100%Немає1 міс.
Виноград+3 +685%Немає1-2 тижнів.
Вишня+3 +590-95%Немає5 днів
Горох, стручковий+3 +590-95%Немає7 днів
Гранат+2 +3090-95%Немає2 тижні
Грейпфрут+5 +6390-95%Немає1 місяць
Гриби+795%Так3-4 днів
Груша+ 2+590-95%Немаєвід 1 тижня до 2 тижнів
Зелена Груша+2095-98%Немає2-3 тиж.
Груша південна95%Немає6-8 днів
Диня+8 +10785-95%Немає10-14 днів
Ожина0 +890-95%Немає2-3 дні
Зелень, листяна+395-100%5-7 днів
Ізюм090-95%Немаєбільше місяця (см.срок реалізації)
Корінь імбиру+10 +12565-70%Немаєдо 4-х тижнів
Капуста китайська+2 +590-95%Так7-10 днів
Капуста брюссельська+390-95%Так1 тиж.
Капуста б/к+298-100%Так3-6 тижнів.
Капуста цвітна+2+390-95%Немає1-2 тижнів.
Картопля+2 +5290-95%Немає2-3 місяці
Батат5485-90%Немає2 нед.
Ківі+5 +8590-95%Немає2 нед.
Полуниця+590-95%Немає3-7 днів
Кокос+8 +1580-85%НемаєБільше 1 місяця
Кольрабі+398-100%Такдо 1 міс.
Лайм+6 +10590-95%Немаєдо 4-х тижнів
Лимон+6 +10590-95%Немаєдо 4-х тижнів
Цибуля ріпчаста+2 +365-75%Немаєдо 2 міс.
Цибуля порей+595-100%Такдо 14 днів
Малина+390-95%Немає2-3 дні
Манго+101085-95%Немаєдо 7 днів
Мангольд+5 +895-100%5-7 днів
Мандарин+5 +6390-95%Немаєдо 2-х тижнів
Морква+298-100%1-2 міс.
Нектарин+1 +290-95%Немаєвід 3-х днів до 1 тижня.
Огірки+9 +12895%Немає5-7 днів
Папайя+8785-95%Немає5 днів
Перець Чилі+2 +560-70%Немає1 міс.
Перець+8690-95%Немає2 нед.
Персик+590-95%Немає4-7 днів
Томати+8 +1090-95%Немає4-7 днів
Редис+295-100%Так3-4 тиж.
Ріпа+295%Так4-5 міс.
Салат Латук+698-100%Так1 тиж.
Буряк+290-95%Такдо 1 місяця
Селера+298-100%Так2-3 тиж.
Смородина червона+4 +690-95%4-7 днів
Спаржа+395-100%Так1 тиж.
Гарбуз+21065-70%Немаєдо 1 міс.
Хрін+298-100%1-1,5 міс.
Хурма+590-95%Немаєзалежно від ступеня зрілості
Цикорій червоний+290-95%Так7 днів
Чорниця+2 +390-95%Немає4 - 7 днів
Чорнослив090-95%Немаєбільше місяця (см.срок реалізації)
Часник+165-70%Немаєдо 2-х місяців
Шпинат+595-100%3-5 днів
Яблука+3 +590-95%Немаєдо 1 місяця

 

Рецепи по видам кухні

Кулінарія та здорове харчування


Кулінарне мистецтво має тисячолітню історію, яку творили як прості люди, так і майстри своєї справи. Сьогодні складно собі уявити, що колись не було культури приготування їжі, ми вже не говоримо про кулінарних рецептах. Все робилося на досить примітивному рівні - просто варилося або смажилося. Приготування їжі сьогодні вважається справжнім мистецтвом, а кулінарів цінують і знають за професіоналізм і творчість. Проводяться міжнародні чемпіонати, виставки і змагання в області, знімаються телевізійні передачі, які користуються величезним успіхом. З'являються нові технології приготування їжі, спеціальна побутова техніка, що дозволяє створювати справжні кулінарні шедеври у себе вдома. Історія кулінарії говорить про те, що і в цій справі необхідно вчитися і розвиватися. По цьому мистецтву видаються спеціальні підручники і посібники, знімається ряд телепередач. Але слава справжнього кулінара цікавить тільки тих людей, які вирішили пов'язати своє життя з цією професією. Господині більше користуються кулінарними рецептами та порадами для того, щоб радувати смачними і красиво оформленими стравами рідних і гостей. У вузькому розумінні кулінарне мистецтво - це вміння готувати здорову, різноманітну їжу таким чином.

Мистецтво кулінарії є мистецтвом приготування здорової і найсмачнішої їжі. Щоб бути здоровою, їжа повинна містити в належній пропорції всі поживні речовини, необхідні людині для його життєдіяльності та нормального розвитку. Але цього мало. Щоб бути здоровою, їжа обов'язково повинна бути смачною і задовольняти складним смаковими, нюховим і зоровим сприйняттям людини, доставляти йому найбільш приємні смакові відчуття.Не можна, отже, недооцінювати значення кулінарного мистецтва.

Науково-гігієнічні основи харчування диктують нам необхідність не зменшення, а, навпаки, збільшення кількості застосовуваних у нашому харчуванні кулінарних рецептів, не зменшення, а, навпаки, збільшення різноманітності страв і закусок.

Ніякий кухар, який поважає свою професію, не стане варити по одному і тому ж рецепту щуку і тріску, осетрину і камбалу, він не погодиться з тими, хто нав'язує йому один єдиний рецепт приготування будь-якої риби. При виготовленні страв кухар обов'язково врахує кулінарні особливості не тільки щуки взагалі, але саме сьогодні надійшла щуки і вибере саме для неї відповідний рецепт і розкладку з того багатющого арсеналу рецептів, якими така багата наша вітчизняна та світова кулінарія.

Здорове харчування - наш шлях до краси, здоров'я та довголіття.

Здорове харчування - один з найважливіших компонентів краси і здоров'я. Правильне харчування допоможе не тільки залишатися в прекрасній формі, але і дозволить почувати себе більш енергійною, легкої і працездатною. Дотримуватися здорового харчування не так вже й складно, як здається на перший погляд.

Починайте переходити до здорового харчування поступово. Знаючи основні правила харчування, кожна людина може самостійно скласти збалансований раціон, підібрати правильні продукти харчування, розробити здорове меню для сім'ї з урахуванням своїх фінансових можливостей. Для правильного і здорового харчування зовсім необов'язково купувати дорогі продукти, набагато важливіше як ви ці продукти приготуєте.

Кілька основних правил здорового харчування:
  • Використовувати в своєму раціоні різноманітну їжу. У щоденному раціоні повинні бути присутніми продукти з різних харчових груп (фрукти, овочі, ягоди, гриби, зернові та бобові культури, м'ясо, риба, птиця, молочні продукти, яйця, горіхи, жири, масла, зелень).
  • Харчуватися потрібно регулярно, їсти невеликими порціями, не рідше чотирьох разів на день. Не робіть великих перерв між прийомами їжі. Щоденне меню повинно складатися з сніданку, обіду, полудня і вечері.
  • Спробуйте приймати їжу кожен день в один і той же час, це благотворно впливає на роботу шлунково-кишкового тракту. А ось від перекусів між основними прийомами їжі краще відмовитися.
  • Постарайтеся обмежити споживання солі. Замість звичайної солі використовуйте йодовану. Нехай ваші страви будуть краще недосоленными, ніж пересоленными. Вважається, що морська сіль більш корисна, ніж кухонна, оскільки вона зберігає у своєму складі багато корисних мінералів. До того ж, морська сіль більш солона, тому, при меншій кількості солі смак страв не зміниться, а організм отримає менше шкоди.
  • Споживання цукру також краще обмежити. У деяких випадках цукор можна замінити медом. Кілька ложок меду в день забезпечать організм вітамінами і мінералами, допоможуть запобігти простудні захворювання і піднімуть імунітет. Але не кладіть мед в гарячий чай, так як при нагріванні мед втрачає частину своїх корисних якостей.
  • Протягом дня намагайтеся пити більше чистої води. Вода просто необхідна нашому організму, адже він на 2/3 складається з води. Вода надає благотворний вплив на шкіру, зволожує її зсередини, живить енергією, запобігає сухості. Крім того, вода сприяє виведенню шкідливих токсинів з організму і необхідна для нормального травлення. Оптимальним вважається, випивати близько 2-х літрів чистої негазованої води в добу. Тільки не пийте багато води на ніч, а то ризикуєте прокинутися з набряками.

Здорове харчування - це в тому числі свіжі овочі і фрукти. Їжте більше свіжих овочів і фруктів. У сирих овочах міститься багато клітковини і вітамінів, які так необхідні нашому організму. Сирі овочі і фрукти підвищують швидкість обмінних процесів в организме.Но увагу, якщо у вас є протипоказання за станом здоров'я (проблеми з шлунково-кишковим трактом), свіжі овочі і фрукти можуть бути вам протипоказані. Тому краще проконсультуйтеся з лікарем.

Здорове харчування - це в тому числі і свіжі продукти. Слідкуйте за тим, щоб їжа завжди була свіжою. Краще готувати їжу невеликими порціями, ніж зварити величезну каструлю на весь тиждень. Користі для здоров'я від цього не буде. При довгому зберіганні їжі в ній починаються процеси гниття і бродіння. При покупці продуктів обов'язково подивіться, чи не минув термін придатності.

Щоб приготована їжа вийшла смачною і корисною важливо стежити за якістю використовуваних продуктів. Якщо купуєте їх у супермаркетах, дивіться не тільки на термін придатності, але і на зовнішній вигляд, запах товару. Якщо є можливість, купуйте на ринку в бабусь домашні яйця, свіжі фрукти і овочі, м'ясо. Тоді приготовлена їжа буде мати більш яскравий смак, натуральний аромат і більше користі принесе організму.

Зверніть увагу на воду, з якої збираєтеся готувати. Вода, яка тече з - під крана, занадто жорстка, вона містить багато непотрібних речовин, які негативно позначаться на приготованих продуктах. Тому треба купувати спеціальну, очищену питну воду або самостійно фільтрувати її будинку.

З чого ж почати?Щоб навчитися готувати їжу, мало одного бажання. Необхідно заздалегідь запастися силами, терпінням і ентузіазмом. Але з чого ж почати? Для початку беріть прості рецепти, добре відпрацюйте їх, щоб відчути кожен продукт окремо, знати особливості і час його приготування. Якщо у вас виникли труднощі на якомусь етапі - не соромтеся, запитайте у мами, подруги або сусідки. Можливо, їх поради вам знадобляться ще багато разів. Пам'ятайте, що ви тільки починаєте вчитися, вам потрібен великий обсяг корисної інформації: поради оточуючих, кулінарні книги.

Спробуйте набити руку на нескладних рецептах: прості гарніри, тушковане м'ясо, запечені овочі, легкі салати і супи. Тоді приготування багатокомпонентних, складних страв не буде викликати остраху, і згодом поняття «припустити», «пасерувати», «потомити» не будуть приводити вас в подив, а ви будете використовувати ці процеси з легкістю, впевнено, роблячи все на «автоматі».

Не поспішайте, не всякий продукт любить поспіх. Спочатку виконайте покрокової інструкцією приготування. Обзаведіться годинами на кухні. Це дасть можливість контролювати час готування продуктів.

Запасіться арсеналом необхідної кухонного посуду, виберіть ніж, який зручно буде лежати у вашій руці, купіть хорошу сковорідку, кілька каструль, щоб бути впевненим, що їжа до них не пристане. До того ж, якісна посуд хороша не тільки тим, що зручна, але і приготовані на ній продукти зберігають свої корисні властивості і мають гарний зовнішній вигляд. Наприклад, яєчня, приготовлена на старій сковороді, від якої ви її з працею повіддирали, або ціла, акуратна яєчня, приготовлена на сковороді з антипригарним покриттям. Естетичний зовнішній вигляд також грає роль на смак - якщо очам не сподобалися, то оцінка смакових характеристик страви значно падає.

Обзаведіться незамінними помічниками на своїй кухні - м'ясорубкою, міксером, блендером, мікрохвильовкою. Ви практично відразу зрозумієте, що без них на кухні просто не обійтися.

І пам'ятайте, що перші успіхи у самостійній кулінарії, послужать хорошим поштовхом на шляху до успіху. Тому геть нерви, поспіх і агресію.

А ми вам в цьому допоможемо. На нашому сайті«Кулінарні рецепти: готуємо смачно!»ви знайдете безліч простих та вишуканих святкових страв, для повсякденного меню. Ми пропонуємо готувати найсмачніше до сніданку, обіду та вечері, для коханих, близьких, дітей та малюків. Також виз найдете у нас багато рецептів дієтичних страв, котрі допоможуть вам схуднути. Можете скористатися розділом «Поради кулінарів», щоб дізнатися про правила або ж хитрощі мистецтва приготування різних видів продуктів.