Сирний суп з овочами та грінками

Сирний суп з овочами та грінками

Сирний суп - це перша страва, яку не так часто зустрінеш на повсякденних столах. Хоча останнім часом все більше можна почути в розмовах згадки про нього. Про те, як роблять цю першу страву народи, які займаються сироварінням? За однією з легенд, першими стали робити сир стародавні греки. А першими класти його в гарячий бульйон придумали брати-слов'яни. Вони перші почали робити суп з додаванням сиру. Приготування супу з використанням сиру не займає багато часу, на відміну від перших страв на яловичих або іншого виду м'яса кісточках. 

Сирний суп - корисний і смачний. Доведено, що сир - джерело корисних мікроелементів, зокрема кальцію, і легко засвоюваного білка. Дієтологи радять регулярно вживати в їжу такі супи. Так що можна без шкоди для здоров'я є сирний суп в різних його видах. І радіти від отриманої користі. 

Сирний суп, приготований з використанням овочів і сирів - апетитний, має приємний вершковий смак, який не перебивається наявністю в ньому м'ясних і рибних продуктів. Зовнішній вид супу також притягує погляд. Наявність в ньому овочів різних кольорів піднімає апетит і покращує травлення. 

Інгредієнти:

  • сир м'який плавлений (наприклад, “Янтар”) - 150 г;
  • сир адигейський - 200 г;
  • цвітна капуста - 200 г;
  • капуста брокколі - 200 г;
  • картопля - 2 бульби;
  • морква - 1 шт.;
  • цибуля ріпчаста - 1 шт.;
  • червоний болгарський перець - 0,5 шт.;
  • хліб білий (батон) - 4 шматки;
  • вода - 2 л;
  • масло рослинне (для смаження овочів) - 50 мл;
  • лавровий лист - 1 шт;
  • сіль і свіжа зелень - за смаком.


Етапи приготування сирного супу з овочами:


Вимийте і очистіть овочі. За рецептом моркву потріть на дрібній тертці. Цибулю і червоний болгарський перець дрібно наріжте. Брокколі і цвітну капусту гарненько розберіть на суцвіття. Очищену картоплю для запобігання потемніння помістіть в окрему ємність з холодною водою, підійде невелика каструлька або миска.

В сковороду налийте олію. В розпечений жир акуратно покладіть спочатку нашатковану цибулю, потім дрібно порізаний болгарський перець. Терта морква додається в сковороду останньої, тому що вона вбирає дуже багато олії. Якщо покласти її першої, важко буде домогтися рівномірного обсмаження всіх доданих овочів. Коли продукти на сковорідці придбають золотистий відтінок, їх потрібно відкласти в сторону чекати своєї черги.

В каструлю налийте воду і доведіть її до кипіння. У киплячу рідину, яка в подальшому буде називатися сирний суп, додайте невеликими частинами, постійно помішуючи, м'який плавлений сир, наприклад, “Янтар”. Щоб зварити сирний суп, можна використати і твердий плавлений сир, такий, наприклад, як “Дружба”, але тоді його треба порізати на маленькі шматочки і вводити в киплячу воду, поступово помішуючи, так, щоб він не встиг прилипнути до дна і добре розійшовся. Заважати сирний суп краще віночком. З його допомогою розіб'ються всі грудки і бульйон стане однорідним.

Посоліть і спробуйте на смак сирний суп .

Дістаньте картопля з води, обсушити чистим кухонним рушником і наріжте тонкими брусочками.

В киплячий, рівномірно розплавлений сирний суп покладіть нарізану картоплю і підготовлені суцвіття капусти. Проваріть до напівготовності, приблизно 5-7 хвилин.

По закінченню цього часу покладіть в майже готовий сирний суп обсмажені овочі з сковорідки і лавровий лист. Варіть до готовності ще приблизно 5 хвилин.

Знімайте з плити і накрийте сирний суп кришкою. Залиште на 5 хвилин настоятися.

Шматочки білого хліба обсмажте на практично сухий, з невеликою кількістю рослинної олії, сковороді до рум'яної скоринки з двох сторін. Якщо у вас під рукою є тостер, то можна використовувати його.

В відповідності з рецептом, безпосередньо перед подачею розкладіть по тарілках нарізаний на шматки розміром 2 на 2 см адигейський сир. Він не розплавиться від гарячого, а залишиться цілим, як шматки м'яса в борщі. Зверху за допомогою ополоника налийте сирний суп. 

Необхідно наливати так, щоб у кожній тарілці виявилися суцвіття і цвітної капусти, і брокколі. Посипте дрібно посіченою свіжої зеленню. Це додасть вітамінів до цього корисного супчику.

Подавайте сирний суп разом з обсмаженими шматками хліба - грінками.

При подачі супу не забудьте побажати всім смачного.

 

Рецепи по видам кухні

Кулінарія та здорове харчування


Кулінарне мистецтво має тисячолітню історію, яку творили як прості люди, так і майстри своєї справи. Сьогодні складно собі уявити, що колись не було культури приготування їжі, ми вже не говоримо про кулінарних рецептах. Все робилося на досить примітивному рівні - просто варилося або смажилося. Приготування їжі сьогодні вважається справжнім мистецтвом, а кулінарів цінують і знають за професіоналізм і творчість. Проводяться міжнародні чемпіонати, виставки і змагання в області, знімаються телевізійні передачі, які користуються величезним успіхом. З'являються нові технології приготування їжі, спеціальна побутова техніка, що дозволяє створювати справжні кулінарні шедеври у себе вдома. Історія кулінарії говорить про те, що і в цій справі необхідно вчитися і розвиватися. По цьому мистецтву видаються спеціальні підручники і посібники, знімається ряд телепередач. Але слава справжнього кулінара цікавить тільки тих людей, які вирішили пов'язати своє життя з цією професією. Господині більше користуються кулінарними рецептами та порадами для того, щоб радувати смачними і красиво оформленими стравами рідних і гостей. У вузькому розумінні кулінарне мистецтво - це вміння готувати здорову, різноманітну їжу таким чином.

Мистецтво кулінарії є мистецтвом приготування здорової і найсмачнішої їжі. Щоб бути здоровою, їжа повинна містити в належній пропорції всі поживні речовини, необхідні людині для його життєдіяльності та нормального розвитку. Але цього мало. Щоб бути здоровою, їжа обов'язково повинна бути смачною і задовольняти складним смаковими, нюховим і зоровим сприйняттям людини, доставляти йому найбільш приємні смакові відчуття.Не можна, отже, недооцінювати значення кулінарного мистецтва.

Науково-гігієнічні основи харчування диктують нам необхідність не зменшення, а, навпаки, збільшення кількості застосовуваних у нашому харчуванні кулінарних рецептів, не зменшення, а, навпаки, збільшення різноманітності страв і закусок.

Ніякий кухар, який поважає свою професію, не стане варити по одному і тому ж рецепту щуку і тріску, осетрину і камбалу, він не погодиться з тими, хто нав'язує йому один єдиний рецепт приготування будь-якої риби. При виготовленні страв кухар обов'язково врахує кулінарні особливості не тільки щуки взагалі, але саме сьогодні надійшла щуки і вибере саме для неї відповідний рецепт і розкладку з того багатющого арсеналу рецептів, якими така багата наша вітчизняна та світова кулінарія.

Здорове харчування - наш шлях до краси, здоров'я та довголіття.

Здорове харчування - один з найважливіших компонентів краси і здоров'я. Правильне харчування допоможе не тільки залишатися в прекрасній формі, але і дозволить почувати себе більш енергійною, легкої і працездатною. Дотримуватися здорового харчування не так вже й складно, як здається на перший погляд.

Починайте переходити до здорового харчування поступово. Знаючи основні правила харчування, кожна людина може самостійно скласти збалансований раціон, підібрати правильні продукти харчування, розробити здорове меню для сім'ї з урахуванням своїх фінансових можливостей. Для правильного і здорового харчування зовсім необов'язково купувати дорогі продукти, набагато важливіше як ви ці продукти приготуєте.

Кілька основних правил здорового харчування:
  • Використовувати в своєму раціоні різноманітну їжу. У щоденному раціоні повинні бути присутніми продукти з різних харчових груп (фрукти, овочі, ягоди, гриби, зернові та бобові культури, м'ясо, риба, птиця, молочні продукти, яйця, горіхи, жири, масла, зелень).
  • Харчуватися потрібно регулярно, їсти невеликими порціями, не рідше чотирьох разів на день. Не робіть великих перерв між прийомами їжі. Щоденне меню повинно складатися з сніданку, обіду, полудня і вечері.
  • Спробуйте приймати їжу кожен день в один і той же час, це благотворно впливає на роботу шлунково-кишкового тракту. А ось від перекусів між основними прийомами їжі краще відмовитися.
  • Постарайтеся обмежити споживання солі. Замість звичайної солі використовуйте йодовану. Нехай ваші страви будуть краще недосоленными, ніж пересоленными. Вважається, що морська сіль більш корисна, ніж кухонна, оскільки вона зберігає у своєму складі багато корисних мінералів. До того ж, морська сіль більш солона, тому, при меншій кількості солі смак страв не зміниться, а організм отримає менше шкоди.
  • Споживання цукру також краще обмежити. У деяких випадках цукор можна замінити медом. Кілька ложок меду в день забезпечать організм вітамінами і мінералами, допоможуть запобігти простудні захворювання і піднімуть імунітет. Але не кладіть мед в гарячий чай, так як при нагріванні мед втрачає частину своїх корисних якостей.
  • Протягом дня намагайтеся пити більше чистої води. Вода просто необхідна нашому організму, адже він на 2/3 складається з води. Вода надає благотворний вплив на шкіру, зволожує її зсередини, живить енергією, запобігає сухості. Крім того, вода сприяє виведенню шкідливих токсинів з організму і необхідна для нормального травлення. Оптимальним вважається, випивати близько 2-х літрів чистої негазованої води в добу. Тільки не пийте багато води на ніч, а то ризикуєте прокинутися з набряками.

Здорове харчування - це в тому числі свіжі овочі і фрукти. Їжте більше свіжих овочів і фруктів. У сирих овочах міститься багато клітковини і вітамінів, які так необхідні нашому організму. Сирі овочі і фрукти підвищують швидкість обмінних процесів в организме.Но увагу, якщо у вас є протипоказання за станом здоров'я (проблеми з шлунково-кишковим трактом), свіжі овочі і фрукти можуть бути вам протипоказані. Тому краще проконсультуйтеся з лікарем.

Здорове харчування - це в тому числі і свіжі продукти. Слідкуйте за тим, щоб їжа завжди була свіжою. Краще готувати їжу невеликими порціями, ніж зварити величезну каструлю на весь тиждень. Користі для здоров'я від цього не буде. При довгому зберіганні їжі в ній починаються процеси гниття і бродіння. При покупці продуктів обов'язково подивіться, чи не минув термін придатності.

Щоб приготована їжа вийшла смачною і корисною важливо стежити за якістю використовуваних продуктів. Якщо купуєте їх у супермаркетах, дивіться не тільки на термін придатності, але і на зовнішній вигляд, запах товару. Якщо є можливість, купуйте на ринку в бабусь домашні яйця, свіжі фрукти і овочі, м'ясо. Тоді приготовлена їжа буде мати більш яскравий смак, натуральний аромат і більше користі принесе організму.

Зверніть увагу на воду, з якої збираєтеся готувати. Вода, яка тече з - під крана, занадто жорстка, вона містить багато непотрібних речовин, які негативно позначаться на приготованих продуктах. Тому треба купувати спеціальну, очищену питну воду або самостійно фільтрувати її будинку.

З чого ж почати?Щоб навчитися готувати їжу, мало одного бажання. Необхідно заздалегідь запастися силами, терпінням і ентузіазмом. Але з чого ж почати? Для початку беріть прості рецепти, добре відпрацюйте їх, щоб відчути кожен продукт окремо, знати особливості і час його приготування. Якщо у вас виникли труднощі на якомусь етапі - не соромтеся, запитайте у мами, подруги або сусідки. Можливо, їх поради вам знадобляться ще багато разів. Пам'ятайте, що ви тільки починаєте вчитися, вам потрібен великий обсяг корисної інформації: поради оточуючих, кулінарні книги.

Спробуйте набити руку на нескладних рецептах: прості гарніри, тушковане м'ясо, запечені овочі, легкі салати і супи. Тоді приготування багатокомпонентних, складних страв не буде викликати остраху, і згодом поняття «припустити», «пасерувати», «потомити» не будуть приводити вас в подив, а ви будете використовувати ці процеси з легкістю, впевнено, роблячи все на «автоматі».

Не поспішайте, не всякий продукт любить поспіх. Спочатку виконайте покрокової інструкцією приготування. Обзаведіться годинами на кухні. Це дасть можливість контролювати час готування продуктів.

Запасіться арсеналом необхідної кухонного посуду, виберіть ніж, який зручно буде лежати у вашій руці, купіть хорошу сковорідку, кілька каструль, щоб бути впевненим, що їжа до них не пристане. До того ж, якісна посуд хороша не тільки тим, що зручна, але і приготовані на ній продукти зберігають свої корисні властивості і мають гарний зовнішній вигляд. Наприклад, яєчня, приготовлена на старій сковороді, від якої ви її з працею повіддирали, або ціла, акуратна яєчня, приготовлена на сковороді з антипригарним покриттям. Естетичний зовнішній вигляд також грає роль на смак - якщо очам не сподобалися, то оцінка смакових характеристик страви значно падає.

Обзаведіться незамінними помічниками на своїй кухні - м'ясорубкою, міксером, блендером, мікрохвильовкою. Ви практично відразу зрозумієте, що без них на кухні просто не обійтися.

І пам'ятайте, що перші успіхи у самостійній кулінарії, послужать хорошим поштовхом на шляху до успіху. Тому геть нерви, поспіх і агресію.

А ми вам в цьому допоможемо. На нашому сайті«Кулінарні рецепти: готуємо смачно!»ви знайдете безліч простих та вишуканих святкових страв, для повсякденного меню. Ми пропонуємо готувати найсмачніше до сніданку, обіду та вечері, для коханих, близьких, дітей та малюків. Також виз найдете у нас багато рецептів дієтичних страв, котрі допоможуть вам схуднути. Можете скористатися розділом «Поради кулінарів», щоб дізнатися про правила або ж хитрощі мистецтва приготування різних видів продуктів.