Салат "Цезар" з креветками

Салат "Цезар" з креветками

Родзинкою будь-якого святкового столу стане смачний салат “Цезар” з креветками. Ця страва є шедевром італійської кулінарії і варіацією вже давно всім знайомого салату “Цезар”. Завдяки креветкам, даний варіант салату зачаровує насиченістю і ніжністю свого смаку. У кожної господині є свої рецепти, секрети і особливості приготування даної страви. Пропонуємо рецепт салату “Цезар” з використанням креветок, який вимагає мінімум витрат сил і часу. 

Для приготування “Цезаря” за рецептом нам знадобляться такі інгредієнти:

  • креветки великі неочищені - 700 гр.,
  • свіжий батон або багет - 200 гр. (можна замінити пачкою сухариків),
  • перепелині яйця - 10 шт., або 3-4 курячих яйця,
  • помідори черрі - 9-10 шт., або 2-3 помідора середнього розміру,
  • половинка лимона,
  • пучок зеленого салату або міксу салатів,
  • сир пармезан або будь-який інший сир твердих сортів - 200 гр.,
  • рафінована соняшникова олія - 150 мл,
  • оливкова олія - 50 мл,
  • 1 зубок часнику (для приготування сухарів),
  • майонез, діжонська гірчиця, сіль, приправи, зелень (для соусу). 

Приготування салату:


Батон порізати на невеликі кубики (не товще 1,5 см) і рівномірно розкласти в один шар на деко. Злегка полити олією і посипати дрібно порізаним часником. Кладемо все в попередньо розігріту духовку, не забуваючи час від часу перемішувати грінки. Запікаємо в духовці при середній температурі 10-15 хвилин, поки сухарики не підрум'яняться і не стануть хрусткими.

Головне - поглядати на грінки, щоб вони не підгоріли. Витягуємо деко і відставляємо в сторону охолоджуватися. Також сухарики можна підсмажити в олії і часнику у звичайній сковорідці. Обсмажувати на середньому вогні приблизно 3-5 хвилин до утворення золотистої скоринки, постійно помішуючи. Якщо ж у вас немає часу на приготування грінок, можна купити в магазині звичайні білі сухарики зі смаком сметани або часнику. Так як ми готуємо не звичайний “Цезар”, а з додаванням креветок, доцільно додати сухарики зі смаком морепродуктів або креветок.

Для приготування страви за даним рецептом бажано використовувати королівські або тигрові креветки, більш дрібні види мають менш соковитий, насичений смак. Креветки слід попередньо повністю розморозити. Далі обсмажуємо креветки в соняшниковій олії на сильно розігрітій сковороді 5-7 хвилин, постійно помішуючи.

Дуже смачними вони також виходять, якщо їх приготувати на грилі. Витягуємо креветки з олії, охолоджуємо, чистимо і маринуємо в лимонному соку з додаванням спецій, солі, перцю та інших приправ за смаком. Відставляємо на півгодини, щоб креветки як слід промариновались.

Добре миємо й відварюємо перепелині яйця в підсоленій воді до повної готовності і залишаємо остигати. Чистимо і ріжемо їх навпіл. При необхідності перепелині яйця можна легко замінити звичайними курячими (3-4 шт.). В такому разі більш естетично буде викладати їх нарізаними кружечками.

Листя салату замочуємо в холодній воді на 15-20 хвилин, це дозволить йому довше зберегти хрусткий смак, свіжий і привабливий зовнішній вигляд. Потім акуратно промокаємо листочки паперовим рушником і рвемо на дрібні шматочки. Дуже важливо саме рвати салат, так як при різанні ножем листя втрачають свої смакові якості і швидко втрачають вигляд.

Готуємо соус. Беремо 100 гр. майонезу і 50 гр. солодкої (діжонської) гірчиці, додаємо 100 мл соняшникової або оливкової олії, перець, сіль, приправи і збиваємо в блендері до густої однорідної консистенції. Також можна додати в соус, додати порізану зелень (кріп або петрушку). Звичайно, якщо дозволяють час і здібності, майонез бажано приготувати самому, рецепт приготування якого зовсім нескладний (збити жовток, гірчицю, олію і лимонний сік).

Готуємо томати. Згідно з рецептом, для більш ніжного смаку необхідно обшпарити окропом і зняти шкірку. Томати черрі можна замінити звичайними червоними помідорами, нарізаними кубиками.

Беремо красиве велике блюдо для подачі нашого шедевру і викладаємо на нього рвані листочки салату. Зверху рівномірно поливаємо салат половиною приготованого заздалегідь соусу. Ріжемо помідори на 2 або 4 частини і викладаємо на соус з салатом. Потім викладаємо креветки, поливаючи їх зверху маринадом, в якому вони маринувалися. Посипаємо все сухариками і викладаємо перепелині яйця.

Поливаємо все половиною приготованого соусу. Зверху посипаємо все натертим на дрібну тертку пармезаном або будь-яким іншим твердим сиром.

Згідно з рецептом, салат “Цезар” можна подавати викладеним шарами, або перемішати безпосередньо перед подачею на стіл.

 

Рецепи по видам кухні

Кулінарія та здорове харчування


Кулінарне мистецтво має тисячолітню історію, яку творили як прості люди, так і майстри своєї справи. Сьогодні складно собі уявити, що колись не було культури приготування їжі, ми вже не говоримо про кулінарних рецептах. Все робилося на досить примітивному рівні - просто варилося або смажилося. Приготування їжі сьогодні вважається справжнім мистецтвом, а кулінарів цінують і знають за професіоналізм і творчість. Проводяться міжнародні чемпіонати, виставки і змагання в області, знімаються телевізійні передачі, які користуються величезним успіхом. З'являються нові технології приготування їжі, спеціальна побутова техніка, що дозволяє створювати справжні кулінарні шедеври у себе вдома. Історія кулінарії говорить про те, що і в цій справі необхідно вчитися і розвиватися. По цьому мистецтву видаються спеціальні підручники і посібники, знімається ряд телепередач. Але слава справжнього кулінара цікавить тільки тих людей, які вирішили пов'язати своє життя з цією професією. Господині більше користуються кулінарними рецептами та порадами для того, щоб радувати смачними і красиво оформленими стравами рідних і гостей. У вузькому розумінні кулінарне мистецтво - це вміння готувати здорову, різноманітну їжу таким чином.

Мистецтво кулінарії є мистецтвом приготування здорової і найсмачнішої їжі. Щоб бути здоровою, їжа повинна містити в належній пропорції всі поживні речовини, необхідні людині для його життєдіяльності та нормального розвитку. Але цього мало. Щоб бути здоровою, їжа обов'язково повинна бути смачною і задовольняти складним смаковими, нюховим і зоровим сприйняттям людини, доставляти йому найбільш приємні смакові відчуття.Не можна, отже, недооцінювати значення кулінарного мистецтва.

Науково-гігієнічні основи харчування диктують нам необхідність не зменшення, а, навпаки, збільшення кількості застосовуваних у нашому харчуванні кулінарних рецептів, не зменшення, а, навпаки, збільшення різноманітності страв і закусок.

Ніякий кухар, який поважає свою професію, не стане варити по одному і тому ж рецепту щуку і тріску, осетрину і камбалу, він не погодиться з тими, хто нав'язує йому один єдиний рецепт приготування будь-якої риби. При виготовленні страв кухар обов'язково врахує кулінарні особливості не тільки щуки взагалі, але саме сьогодні надійшла щуки і вибере саме для неї відповідний рецепт і розкладку з того багатющого арсеналу рецептів, якими така багата наша вітчизняна та світова кулінарія.

Здорове харчування - наш шлях до краси, здоров'я та довголіття.

Здорове харчування - один з найважливіших компонентів краси і здоров'я. Правильне харчування допоможе не тільки залишатися в прекрасній формі, але і дозволить почувати себе більш енергійною, легкої і працездатною. Дотримуватися здорового харчування не так вже й складно, як здається на перший погляд.

Починайте переходити до здорового харчування поступово. Знаючи основні правила харчування, кожна людина може самостійно скласти збалансований раціон, підібрати правильні продукти харчування, розробити здорове меню для сім'ї з урахуванням своїх фінансових можливостей. Для правильного і здорового харчування зовсім необов'язково купувати дорогі продукти, набагато важливіше як ви ці продукти приготуєте.

Кілька основних правил здорового харчування:
  • Використовувати в своєму раціоні різноманітну їжу. У щоденному раціоні повинні бути присутніми продукти з різних харчових груп (фрукти, овочі, ягоди, гриби, зернові та бобові культури, м'ясо, риба, птиця, молочні продукти, яйця, горіхи, жири, масла, зелень).
  • Харчуватися потрібно регулярно, їсти невеликими порціями, не рідше чотирьох разів на день. Не робіть великих перерв між прийомами їжі. Щоденне меню повинно складатися з сніданку, обіду, полудня і вечері.
  • Спробуйте приймати їжу кожен день в один і той же час, це благотворно впливає на роботу шлунково-кишкового тракту. А ось від перекусів між основними прийомами їжі краще відмовитися.
  • Постарайтеся обмежити споживання солі. Замість звичайної солі використовуйте йодовану. Нехай ваші страви будуть краще недосоленными, ніж пересоленными. Вважається, що морська сіль більш корисна, ніж кухонна, оскільки вона зберігає у своєму складі багато корисних мінералів. До того ж, морська сіль більш солона, тому, при меншій кількості солі смак страв не зміниться, а організм отримає менше шкоди.
  • Споживання цукру також краще обмежити. У деяких випадках цукор можна замінити медом. Кілька ложок меду в день забезпечать організм вітамінами і мінералами, допоможуть запобігти простудні захворювання і піднімуть імунітет. Але не кладіть мед в гарячий чай, так як при нагріванні мед втрачає частину своїх корисних якостей.
  • Протягом дня намагайтеся пити більше чистої води. Вода просто необхідна нашому організму, адже він на 2/3 складається з води. Вода надає благотворний вплив на шкіру, зволожує її зсередини, живить енергією, запобігає сухості. Крім того, вода сприяє виведенню шкідливих токсинів з організму і необхідна для нормального травлення. Оптимальним вважається, випивати близько 2-х літрів чистої негазованої води в добу. Тільки не пийте багато води на ніч, а то ризикуєте прокинутися з набряками.

Здорове харчування - це в тому числі свіжі овочі і фрукти. Їжте більше свіжих овочів і фруктів. У сирих овочах міститься багато клітковини і вітамінів, які так необхідні нашому організму. Сирі овочі і фрукти підвищують швидкість обмінних процесів в организме.Но увагу, якщо у вас є протипоказання за станом здоров'я (проблеми з шлунково-кишковим трактом), свіжі овочі і фрукти можуть бути вам протипоказані. Тому краще проконсультуйтеся з лікарем.

Здорове харчування - це в тому числі і свіжі продукти. Слідкуйте за тим, щоб їжа завжди була свіжою. Краще готувати їжу невеликими порціями, ніж зварити величезну каструлю на весь тиждень. Користі для здоров'я від цього не буде. При довгому зберіганні їжі в ній починаються процеси гниття і бродіння. При покупці продуктів обов'язково подивіться, чи не минув термін придатності.

Щоб приготована їжа вийшла смачною і корисною важливо стежити за якістю використовуваних продуктів. Якщо купуєте їх у супермаркетах, дивіться не тільки на термін придатності, але і на зовнішній вигляд, запах товару. Якщо є можливість, купуйте на ринку в бабусь домашні яйця, свіжі фрукти і овочі, м'ясо. Тоді приготовлена їжа буде мати більш яскравий смак, натуральний аромат і більше користі принесе організму.

Зверніть увагу на воду, з якої збираєтеся готувати. Вода, яка тече з - під крана, занадто жорстка, вона містить багато непотрібних речовин, які негативно позначаться на приготованих продуктах. Тому треба купувати спеціальну, очищену питну воду або самостійно фільтрувати її будинку.

З чого ж почати?Щоб навчитися готувати їжу, мало одного бажання. Необхідно заздалегідь запастися силами, терпінням і ентузіазмом. Але з чого ж почати? Для початку беріть прості рецепти, добре відпрацюйте їх, щоб відчути кожен продукт окремо, знати особливості і час його приготування. Якщо у вас виникли труднощі на якомусь етапі - не соромтеся, запитайте у мами, подруги або сусідки. Можливо, їх поради вам знадобляться ще багато разів. Пам'ятайте, що ви тільки починаєте вчитися, вам потрібен великий обсяг корисної інформації: поради оточуючих, кулінарні книги.

Спробуйте набити руку на нескладних рецептах: прості гарніри, тушковане м'ясо, запечені овочі, легкі салати і супи. Тоді приготування багатокомпонентних, складних страв не буде викликати остраху, і згодом поняття «припустити», «пасерувати», «потомити» не будуть приводити вас в подив, а ви будете використовувати ці процеси з легкістю, впевнено, роблячи все на «автоматі».

Не поспішайте, не всякий продукт любить поспіх. Спочатку виконайте покрокової інструкцією приготування. Обзаведіться годинами на кухні. Це дасть можливість контролювати час готування продуктів.

Запасіться арсеналом необхідної кухонного посуду, виберіть ніж, який зручно буде лежати у вашій руці, купіть хорошу сковорідку, кілька каструль, щоб бути впевненим, що їжа до них не пристане. До того ж, якісна посуд хороша не тільки тим, що зручна, але і приготовані на ній продукти зберігають свої корисні властивості і мають гарний зовнішній вигляд. Наприклад, яєчня, приготовлена на старій сковороді, від якої ви її з працею повіддирали, або ціла, акуратна яєчня, приготовлена на сковороді з антипригарним покриттям. Естетичний зовнішній вигляд також грає роль на смак - якщо очам не сподобалися, то оцінка смакових характеристик страви значно падає.

Обзаведіться незамінними помічниками на своїй кухні - м'ясорубкою, міксером, блендером, мікрохвильовкою. Ви практично відразу зрозумієте, що без них на кухні просто не обійтися.

І пам'ятайте, що перші успіхи у самостійній кулінарії, послужать хорошим поштовхом на шляху до успіху. Тому геть нерви, поспіх і агресію.

А ми вам в цьому допоможемо. На нашому сайті«Кулінарні рецепти: готуємо смачно!»ви знайдете безліч простих та вишуканих святкових страв, для повсякденного меню. Ми пропонуємо готувати найсмачніше до сніданку, обіду та вечері, для коханих, близьких, дітей та малюків. Також виз найдете у нас багато рецептів дієтичних страв, котрі допоможуть вам схуднути. Можете скористатися розділом «Поради кулінарів», щоб дізнатися про правила або ж хитрощі мистецтва приготування різних видів продуктів.